Advertisement
Sebber Kirke er noget så usædvanligt som et lille benediktinernonnekloster fra 1200-tallet, der efter reformationen blev ombygget til kirke. Den oprindelige sognekirke lå på Skt. Nicolai Bjerg lidt nærmere Sebbersund.Rummet, der i dag er skibet, var det oprindelige kloster. Her var refektorium, kapitelsal og dormitorium. Dengang var rummet i to etager, hvilket stadig ses indvendigt i kirken. Klosterets østlige ende - det nuværende kor - var i fuld højde. Her holdt klosterets 12 nonner deres gudstjenesterum, og klosterets prior havde indgang til dette rum i sydmuren.
Ved reformationen i 1536 inddrages klosteret under kronen, og i 1581 overdrages klosteret og dets besiddelser samt den nærliggende gård til Oluf Brockenshuus. Han forestår klosterets ændring til sognekirke som afløser for Skt. Nicolai Kirke.
Næst stop er Bislev Kirke, 7,5 km fra Sebber Kirke. Den store romanske kirke, der har tårn fra senmiddelalderen, rummer spændende detaljer i ydermurene og i inventaret fra 1500-tallet. Men det er især Bislevstenen, som er det mest interessante. Stenens mål og facon svarer til de middelalderlige gravsten. Det usædvanlige ved stenen er motiverne. To ryttere i kamp, dernæst to soldater til fods der kæmper med hinanden, og til sidst to ryttere, med en falk. Rytterkampmotivet findes ikke på andre kendte gravsten.
Bislevstenens motiver med de to ryttere i kamp, to soldater i kamp med sværd og spyd samt to ryttere med falk - findes i en lignende komposition som relief i San Zeno i Verona, hvor det tolkes som Theodoriks generobring af Italien i 488. I den tidlige middelalder var der tætte forbindelser Danmark og Norditalien.
Fra Bislev er der kun 4 km til Halkær Mølle. I avlsbygningerne fra 1700-tallet og i selve møllehuset er der udstillinger om ådalens natur, møllens historie og livet på landet for ca. 100 år siden. I møllehuset, hvor vandhjulet igen kører, som det har gjort i over 350 år.
På stedet er der afmærkede stier ved den genskabte Halkær sø og det middelalderlige voldsted. Turen slutter med hyggeligt samvær over medbragt kaffe, the – enten ude eller indendørs. Adgang til toilet.
Mødested for udflugten er P-pladsen ved Sebber Kirke.
Tilmelding på [email protected] senest 10. april 2025.
Den kyndige guide på hele turen er Willy Kær fra Nibe.
Advertisement
Event Venue & Nearby Stays
Sebber kirke, St. Ajstrupvej 25B,Nibe, Aalborg, Denmark