Fordypningskurs i romantisk tolkningspraksis for kordirigenter

Sat Feb 04 2023 at 11:00 am to Sun Feb 05 2023 at 05:00 pm

Oslo | Oslo

Norges Korforbund Oslo-Akershus
Publisher/HostNorges Korforbund Oslo-Akershus
Fordypningskurs i romantisk tolkningspraksis for kordirigenter
Advertisement
Dette kurset vil gi et innblikk i hvordan musikken ble framført rundt 1900-1930. Ved å lytte til gamle innspillinger, samt få innblikk i noen skriftlige kilder, skal vi jobbe med stiltrekk som portamento, rubato, rytmisk timing, tekstlig nærhet og inderlighet. Dette gjør vi for å forstå hva slags stil som var rådende på tida musikken ble skrevet. Målet er ikke å finne en ny «fasit», men å utvide tolkningsmulighetene i denne musikken.
Hvorfor synger og spiller vi annerledes i dag? Det er vanskelig å si bestemt, men det finnes noen teorier. Blant annet har tilgjengeligheten av innspillinger økt fra nesten ingen til nærmest uendelig i løpet av drøyt hundre år. Jaget etter «den perfekte» innspilling har kanskje ført til at tolkningene blir likere hverandre. Den individuelle friheten blir borte, eller i muligens underordnet. Det må også nevnes at musikken fra denne perioden ble brukt som propaganda under andre verdenskrig, og denne patosfylte måten å synge og spille på ble satt litt til side i årene som fulgte.
Historisk orientert interpretasjon, altså musikk framført slik vi mener og tror at den ble framført på et bestemt tidspunkt, har så langt inkludert renessanse, barokk og wienerklassisisme. Det finnes flere gode, skriftlige kilder om spillemåte. Men det blir allikevel litt gjetting, for vi kan ikke vite hvordan det faktisk låt på den tida. Det kan vi derimot om den senromantiske musiseringa. Det finnes en god del gamle opptak av sangere, instrumentalister, kor og orkestre fra tidlig 1900-tall. Det finnes innspillinger av Grieg som spiller sine egne pianostykker, og et kort, skrapete opptak av Nina Grieg som synger Solveigs sang. Grieg mente selv at det var hans kone som var den sanne interpreter av hans sanger. Med andre ord: vi kommer veldig nærme kilden! Dette gjør det mye enklere for oss å høre hvordan de gjorde det. Og dette kan vi la oss inspireres av.
På kurset vil vi lytte til gamle opptak, bli kjent med de ulike stiltrekkene, samt teste ut hvordan vi kan dirigere det på en god måte. Teste ut blir et viktig begrep, for dette er nokså upløyd mark. Vi får god tid med Meraki kammerkor, som skal være øvingskor tre timer begge dagene.
For at deltakerne skal få tid til å prøve skikkelig er det kun plass til åtte aktive dirigenter. Men det er selvsagt plass til flere passive kursdeltakere.
Repertoar:
Brudeferden i Hardanger, Halfdan Kjerulf (arr. Kristian Wendelborg)Når fjordene blåner, Alfred Paulsen (arr. Kristian Wendelborg)
Guds sønn har gjort meg fri (første og siste vers), Edvard Grieg
Sangerhilsen, Edvard Grieg (arr. Johs. Pedersen)
Kyrie, fra Messe i Ess-dur av Josef Gabriel Rheinberger
Høres dette spennende ut? Meld deg på!
Om kursholderen:
Mick Trommestad Melby fra Trysil er dirigent, sanger og pedagog, bosatt i Oslo. Han har seks års høyere utdanning innen kordirigering fra Norges musikkhøgskole, hvor han studerte med Vivianne Sydnes og Grete Pedersen. De senere årene har Mick jobbet fast med flere kor i Oslo-området. For tida er han fast dirigent for Meraki kammerkor, Choriolis og Ringsaker mannskor. Hver annet år er han musikalsk leder for «Kanalen - et spel om Støa kanal» i Trysil. Mick jobber med alt fra nybegynnere til profesjonelle. Han har vært visedirigent i Den norske studentersangforening og dirigert på flere konserter med Grex Vocalis. I forbindelse med masterstudiet var han assistent i, og dirigerte to konserter med Det norske Solistkor. I studiet fordypet Mick seg i romantisk tolkningspraksis, med Are Sandbakken som veileder. Dette kurset er i stor grad inspirert av hans prosjekt: Den tapte romantiske tolkningstradisjon.
Dato: 4.-5. februar 2023
Tid: kl. 11.00-17.00 begge dager
Sted lørdag 4. februar: Menighetssalen i Torshov kirke, Åsengata 25, 0480 Oslo
Sted søndag 5. februar: Aulaen på Steinerhøyskolen, Professor Dahls gate 30, 0260 Oslo
Pris: kr. 600 for hele kurset, fulltidsstudenter i direksjon gratis (observatører betaler kun kr 100 pr dag).
12 timer totalt, 6 timer med øvingskoret Meraki kammerkor, aktive deltakere mottar kursbevis etter gjennomført kurs.
Meld deg på via denne siden: https://bit.ly/fordypningskurs2023
Vilkår for påmelding: Påmeldingen er bindende, dersom man ikke kan delta pga sykdom er det viktig å melde fra på forhånd spå eventuelle på venteliste kan få plassen. Dersom man melder seg på og ikke kommer, må deltakeravgiften betales.
Advertisement

Event Venue & Nearby Stays

Oslo, Norway

Tickets

Discover more events by tags:

Business in OsloExhibitions in Oslo

Sharing is Caring: