Finestres - Cicle: Les males llengües. Llingüística i feminisme

Thu Feb 02 2023 at 12:00 pm to Thu Mar 09 2023 at 01:30 pm

Llibreria Finestres | Barcelona

Llibreria Finestres
Publisher/HostLlibreria Finestres
Finestres - Cicle: Les males lleng\u00fces. Lling\u00fc\u00edstica i feminisme
Advertisement
'Les males llengües: lingüística i feminisme', cicle conduït per Andreia Moroni.
About this Event

Dates: 2, 9, 16, 23 de febrer; 2, 9 de març.

Diuen que una llengua és una forma de veure el món. Catalunya, amb l’escenari bilingüe que presenta, és un entorn privilegiat per parlar de llengües. Els que hi vivim ho fem entre dues llengües, com a mínim (i com la majoria de persones del mon, perquè està comprovat que parlar només una llengua és més una excepció que la regla). Però, i si a més de les visions de mon particulars a les que cada llengua ens convida, hi suméssim una perspectiva feminista?

Les lectures al voltant de les quals girarà aquest cicle ens permeten transitar entre autores i autors que treballen amb gèneres literaris diversos: diari, novel·la, memòria, crònica, assaig. I la teoria feminista ens aporta una visió sobre la més que necessària i desitjada igualtat de condicions entre homes i dones. Però ens serveix, també, com a punt de reflexió cap a les minories i els jocs de forces existents en la nostra societat.

Amb aquesta mirada feminista, passejarem per les qüestions de llengües majoritàries i minoritàries, els diferents sistemes d’escriptura, la noció mateixa de llengua i normalització, els mecanismes de producció del coneixement a l’Acadèmia, el Decenni de les Llengües Indígenes de la Unesco i viatjarem per quatre (o cinc) continents pensant què es pot explicar i com per ser home o dona a l’hora d’escriure. El pensament crític, la curiositat i les ganes de gaudir d’aquestes lectures són elements imprescindibles per participar!

Sessions:


1) Diari: Mao, San. Diaris del Sàhara. Rata, 2016.


2) Assaig: Wolfe, Tom, El reino del lenguaje. Anagrama, 2018.

3) Novel·la: Lun, Aleksandra, Los palimpsestos. Minúscula, 2015.


4) Memòries: Everett, Daniel L. No duermas, hay serpientes. Turner, 2014.


5) Cròniques: Gil, Yásnaya Elena A. Ää: Manifiestos sobre la diversidad lingüística. Almadía, 2020.6) Memòries/Assaig: Thiong’o, Ngugi wa. A la casa de l’intèrpret. Raig Verd, 2017.

Andreia Moroni


Andreia Moroni, brasilera, és doctora en Lingüística Aplicada per la Universidad Estadual de Campinas – Unicamp (Brasil) i en Filologia Catalana por la Universitat de Barcelona. És feminista i mare de dos adolescents mèxico-brasilers-catalans amb els qui transita amb naturalitat entre tres llengües – diu que són els culpables que s’hagi fet lingüista. Com a activista lingüística, ha estat una de las cofundadores de l’Associació de Pares de Brasileirinhos a Catalunya –APBC, defensa la diversitat lingüística i busca ampliar la discussió i visió sobre llengües por allà on passa. Investiga la transmissió lingüística familiar del portuguès com a llengua d’herència des d’una perspectiva feminista i, amb anterioritat, es va dedicar a investigar els gèneres autobiogràfics i processos d’edició de diaris íntims. Ha treballat com a traductora, editora i professora. Col·labora amb la Generalitat de Catalunya i la Universitat Internacional de la Rioja en la formació de professors, abordant qüestions com el plurilingüisme, els transllenguatges i l’acollida d’alumnes parlants de llengües minoritzades.

Advertisement

Event Venue & Nearby Stays

Llibreria Finestres, Diputació 249, Barcelona, Spain

Tickets

EUR 20.00 to EUR 120.00

Discover more events by tags:

Art in BarcelonaLiterary-art in Barcelona

Sharing is Caring: