Advertisement
Ympäristöongelmien, sotien ja tietämättömyyden riivaamassa maailmassa näyttää toisaalta siltä, että yksittäiset ihmiset luottavat liikaa omaan arkijärkeensä, ja toisaalta siltä, etteivät he käytä järkeään likimainkaan tarpeeksi. Mitä järki edes on ja miten sitä käytetään?Kevään ensimmäisessä Filosofian illassa 2.5. klo 18 yhteiskunnallisen ja taloudellisen ajattelun historian apulaisprofessori Ere Nokkala etsii vastausta tähän kysymykseen valistuksesta ja sen järkikäsityksestä.
"Useat valistusajattelijat näkivät järjen älyllisenä voimana, joka ohjaa totuuden löytymistä ja määrittämistä. He myös katsoivat, että järjen avulla ihmisten ei ollut ainoastaan tarkoitus saavuttaa totuutta, vaan sen oli myös osoitettava, kuinka ihmiskunta voisi siitä hyötyä. 1700-luvulla järkeä ei ymmärretty tietojen tai tulkintojen kokoelmana, vaan eräänlaisena voimana, joka on täysin ymmärrettävissä vain toiminnassaan ja vaikutuksissaan.
Tällä ajatustavalla on yhteys käsitykseen valistuksesta dynaamisena julkisen ajatustenvaihdon prosessina. Immanuel Kant tunnetusti katsoi, että vain järjen julkinen käyttö voisi saada aikaan valistumisen ihmisten keskuudessa. Siten hän näki valistuksen dynaamisena järjen vapauttamisen prosessina, joka sai julkisen ajatustenvaihdon muodon. Tällainen prosessi oli mahdollista vain silloin, kun yksilöt kokoontuivat yhteen muodostaen valistuneen yleisön, jonka toiminnan johtavia periaatteita olivat tasa-arvo, vapaus ja suvaitsevaisuus."
Nokkala puhuu erityisesti suomalaissyntyisen Peter Forsskålin ja Anders Chydeniuksen käsityksistä valistuneen yleisön muodostamisesta osana laajempaa eurooppalaista valistuskeskustelua sekä pohtii valistuksen perintöä ja suhdetta nykyiseen julkiseen ajatustenvaihtoon.
Kevään toisessa illassa 26.2. ote järkeen on kognitiotieteellinen. Silloin FT Renne Pesonen puhuu järjenkäytöstä sosiaalisena ja käytännöllisenä taitona.
Filosofian iltoihin on vapaa pääsy, ja kaikkia kannustetaan kommentoimaan ja keskustelemaan. Illan juontaa Risto Koskensilta niin & näin -lehdestä.
Lisätietoja: https://netn.fi/syn_news_tags/filosofian-illat/
(Tapahtumakuva: Rajaus Jaakko Juteinin runosta "Laulu Suomesta" [taikka "Arvon mekin ansaitsemme"]. Helsingfors morgonblad 28.9.1835, 1.)
Advertisement
Event Venue & Nearby Stays
Pääkirjasto Metso, Lehmus-sali, Pirkankatu 2, FI-33210 Tampere, Suomi,Tampere, Finland