FiBO: Berliini–Potsdam – Musiikkia Fredrik Suuren hovista

Fri Mar 11 2022 at 07:00 pm

Ritarihuone | Helsinki

FiBO: Berliini\u2013Potsdam \u2013 Musiikkia Fredrik Suuren hovista
Advertisement
BERLIINI–POTSDAM
Musiikkia Fredrik Suuren hovista
Kirnberger – C. P. E. Bach – Preussin prinsessa Wilhelmine – J. S. Bach – Fredrik Suuri
FiBO Players:
Anna Gebert, viulu
Irma Niskanen, viulu
Laura Kajander, alttoviulu
Jussi Seppänen, sello
Pauliina Fred, traverso
Petteri Pitko, cembalo
Preussin hallitsija Fredrik Suuri (1712–1786) tunnettiin voittoisana soturikuninkaana mutta myös taitavana huilunsoittajana ja säveltäjänä. Rakkaus taiteisiin oli syttynyt jo varhain nuoruudessa, vaikka Fredrikin isä ei millään tavalla kannustanut poikansa harrastuksia vaan pikemminkin yritti estää niitä. Lapsuudenkodin ristiriidoista huolimatta myös Fredrikin sisaresta Wilhelminestä kehittyi lahjakas cembalisti ja säveltäjä. Hänen tuotannostaan meille on säilynyt ooppera- ja laulumusiikkia sekä tässä konsertissa kuultava cembalokonsertto, joka esitetään tiettävästi ensimmäistä kertaa Suomessa.
Noustuaan Preussin valtaistuimelle Fredrik keräsi hoviinsa ajan nimekkäimpiä muusikoita, säveltäjiä, filosofeja ja tiedemiehiä, ja hänen hallituskaudellaan Preussin pääkaupungin Berliinin ja läheisen Potsdamin hovin kulttuurielämä puhkesivat ennen näkemättömään loistoon. Potsdamin hovin nimekkääseen muusikkokaartiin kuului muun muassa Carl Philipp Emanuel Bach, ja myös Leipzigin Tuomaskirkon kanttori Johann Sebastian Bach vieraili poikansa luona Potsdamissa vuonna 1747. Tuon matkan hedelmänä syntyi kokoelma Musikalisches Opfer (Musiikillinen uhrilahja), Fredrik Suurelle omistettu teos, jossa Bach näyttää koko osaamisensa niin vanhanaikaisen kontrapunktin kuin ajan uusimpien sävellystyylienkin hallinnassa.
Lue lisää: https://fibo.fi/konsertit/2022/berliini-potsdam/
Kesto: 1 t 30 min (sis. väliajan)
FiBOn taiteellinen johtaja Petteri Pitko alustaa konsertin Ritarihuoneella 11.3. kello 18–18.30.
Liput 14,50/29/37/52 € (hinta paikan mukaan) käsittelykuluineen + 1 €:n toimitusmaksu tilausta kohti: Ticketmasterin myyntipisteet ja ticketmaster.fi
Sarjaliput Ritarihuoneen residenssisarjaan 72/92 € (hinta paikan mukaan) käsittelykuluineen ja 1 €:n toimitusmaksu tilausta kohti: Ticketmasterin myyntipisteet ja ticketmaster.fi. Sarjaliput ovat myynnissä sarjan ensimmäiseen konserttiin (30.1.) asti. Huom! Netistä ostettaessa järjestelmä tarjoaa mielestään parasta paikkaa. Jos haluat valita tarkasti tietyn paikan, se onnistuu Ticketmasterin lipunmyyntipisteissä.
Lipputiedustelut: [email protected]
fibo.fi
Advertisement

Event Venue & Nearby Stays

Ritarihuone, Helsinki, Finland, Helsinki, Finland

Tickets

Sharing is Caring: