Advertisement
Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă miercuri, 5 martie 2025, de la ora 18.00, la Sala Irina Nicolau, la vernisajul expoziției de fotografie Silviu Purcărete - 50 de ani de teatru.Expoziția aniversară de fotografie Silviu Purcărete - 50 de ani de teatru este organizată de Asociația culturală Vis-a-Vis și a fost cofinanțată de AFCN în 2024, anul în care regizorul a aniversat 50 de ani de carieră teatrală, cu 124 de spectacole de teatru și operă montate pe toate meridianele lumii.
La eveniment vor vorbi Marina Constantinescu, critic de teatru și realizator TV, precum și Adriana Moca, curatoarea expoziției.
Unică în România, expoziția conține fotografii care provin din arhiva personală și sunt realizate de Silviu Purcărete, Mihaela Marin, Dragoș Buhagiar, Helmut Stürmer, Sean Hudson, Patrick Fabre, Pierre Borasci, Simon Anannd (Royal Shakespeare Company), Thilo Beu, Rareș Zaharia, Adi Bulboacă, Alex Condurache, Eöri-Szabó Zsolt, Peter Uhan, Petru Cojocaru, Iulian Ursachi, Nicu Cherciu, Aki Tanaka, Aoi Itoh, Dragoș Spițeru.
Adriana Moca, directoarea Asociației Culturale Vis-a-Vis, inițiatoarea proiectului și curatoarea expoziției, a făcut parte vreme de nouă ani din echipa artistică a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, precum și din spectacolele semnate aici de Silviu Purcărete, apoi a continuat să urmărească activitatea regizorală a acestuia, consemnând-o prin cronici și articole.
„Silviu Purcărete inventează spații estetice și geografii emoționale ludice, presărând cu fin umor chiar cele mai crude și tragice texte. E creator de tărâmuri hipnotice, dar nu mai puțin reale. Maestru al clarobscurului și pictor al destinelor din tragedii antice sau comedii shakespeariene, pe care le (re)vizitează cu pasiune și curiozitate, el se aseamănă unui colecționar de frumusețe.
Fiecare fotografie surprinde un moment din energia mizanscenei și oferă un comprimat din opulența universului său, imagini de ansamblu sau portrete de personaj, pe fundalul scenografiilor extraordinare semnate de Helmut Stürmer ori Dragoș Buhagiar, partenerii săi de lungă durată întru creație.
Excelență a umanității, a politeții, a erudiției fără demonstrație și a imaginației creatoare pe care o potențează în toți colaboratorii participanți la proiectele sale, echipe artistice și tehnice, Purcărete e întruchiparea umorului gentil și a curiozității pline de ingenuitate cu care se joacă pe scenă.
Din fotografii privesc chipurile atâtor artiști români fabuloși care l-au însoțit pe Purcărete: Ștefan Iordache, senzațional Richard III sau Titus Andronicus, Ilie Gheorghe, miraculos Caliban, Faust sau domnul Ubu, alături de Valer Dellakeza, Dan Condurache, Leopoldina Bălănuță, Monica Ghiuță, Olga Tudorache, Carmen Galin, Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț, Horațiu Mălăele, George Mihăiță, Mirela Cioabă, Ofelia Popii, Virgil Flonda, Constantin Chiriac, Claudiu Bleonț, Marius Manole, Maia Morgenstern, Virginia Rogin, Puşa Darie și alți minunați artiști maghiari, francezi, evrei, englezi, ruși, japonezi, greci, norvegieni, sloveni, germani. Încă o dată se dovedește că talentul nu are naționalitate ori etnie și că, prin arta sa, Silviu Purcărete a inventat o Țară teatrală a Minunilor!” Adriana Moca
Expoziția va putea fi vizitată în Sala Media, în perioada 5 – 30 martie 2025, de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 18.00. Lunea, marțea și cu ocazia sărbătorilor legale este închisă.
*****
Parteneri media ai MNȚR: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, RFI România, Historia, Igloo, Arhitectura, Observator Cultural, Infinitezimal, Revista Timpul, Ziarul Lumina, LiterNet.ro, Agenția Națională de Presă AGERPRES, spotmedia.ro, www.ordineazilei.ro, www.modernism.ro, propagarta.ro, www.matricea.ro, www.promenada-culturala.ro, www.daciccool.ro, www.gokid.ro, aiciastat.ro, www.invietraditia.ro, www.accmediachannel.ro, revistapatronatuluiroman.ro, cult-ura.ro, www.iqool.ro, arthood.ro, www.News24.ro, www.qmagazine.ro, visitbucharest.today, zelist.ro
Advertisement
Event Venue & Nearby Stays
Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Țăranului Român, Șoseaua Pavel D. Kiseleff, București, România,Bucharest, Romania