Advertisement
"Min billedfortelling handler om et indre landskap i samtale med den ytre verden" - Eva Harr Eva Harr (f.1951) gikk bort i februar 2024, mens hun fortsatt var på høyden som billedkunstner. Hun har etterlatt seg et eget billedunivers som alltid vil leve videre, og i denne minneutstillingen vil vi løfte frem noen av høydepunktene fra hennes lange karriere som grafiker.
Eva Harr begynte som grafiker på 70-tallet, med dyptrykk og litografier i svart-hvit, men trakk senere inn fargene og fikk sin personlige koloritt, som etter hvert ble svært karakteristisk for hennes billedspråk. På 90-tallet utvidet hun også repertoaret med malerier, ofte i store formater.
Uavhengig av uttrykksform og koloritt, har bildene alltid vært preget av en stillhet, undring og melankoli. Forlatte hus, utposter og sjømerker har vært gjennomgående elementer i hennes motivkrets, foruten de stille landskapene. Hun forsøkte aldri å gjengi naturen slik den fremstår, men snarere en tilstand eller stemning. Slik betraktet hun landskapet og naturen nordpå som sitt symbolspråk.
"Bak disse bildene ligger det ved nærmere ettersyn et helt kompleks av til dels motstridende impulser. I hennes arbeider finner jeg en uvanlig kombinasjon av jordvendt fromhet, himmelvendt lykke og symbolvendt melankoli. Det kommer særlig til uttrykk i landskapene. Det er en kunstnerisk bragd at hun klarer å forene disse til helhetlige kunstverk", skrev kunstsosiolog Dag Solhjell til en av hennes utstillingskataloger.
"Det er lys i Eva Harrs bilder. Men lyset kommer ikke fra en klart definert kilde. Det er mer en understrøm av lys som finnes i alt, og som søker ut av bildet og inn til oss. Takk, Eva Harr, fordi du har gitt oss bilder som vi ikke bare ser på, men bilder som ser oss med lys, klarhet og erindring", skrev forfatter, salmedikter og prest Eyvind Skeie, da hun hadde sin jubileumsutstilling på Galleri Briskeby i 2021.
"Det viktigste for meg er å skape en billedverden som argument for den sårbare naturens viktige plass i vår felles identifikasjon. Verden slik den er i dag preger de fleste av oss med uro. Det er derfor ikke til å unngå at også dette gir etterklang i mitt kunstnerskap. Jeg forsøker å uttrykke en stille reaksjon på en overdøvende klimatrussel, og samtidig fastholde ordet «hjemlengsel» som noe universelt i det å være menneske" - Eva Harr.
Eva Harr bodde og arbeidet i Oslo nesten hele sitt voksne liv. Hun debuterte i 1978, under festspillene i Nord-Norge, Harstad, som også var hennes hjemby. I årene som fulgte hadde hun en lang rekke utstillinger over hele landet, deltok på Høstutstillingen flere ganger, og er innkjøpt av offentlige institusjoner som Nasjonalgalleriet, Nordnorsk Kunstmuseum, Oslo Kommunes Kunstsamlinger, Norsk Kulturråd, Bodø Kommune, Harstad Kommune og Värmlands Kulturnäm. I tillegg hadde hun flere utsmykkings- og illustrasjonsoppdrag.
Minneutstillingen står til 3. november og de fleste verkene vil være tilgjengelig for salg.
Advertisement
Event Venue & Nearby Stays
Sofies Plass 3 B, 0169 Oslo, Norway, Sofies plass 3B, 0169 Oslo, Norge,Oslo, Norway