Engegårdkvartetten: Midnattssol

Tue Apr 26 2022 at 07:00 pm

Gamle Logen | Oslo

Gamle Logen
Publisher/HostGamle Logen
Engeg\u00e5rdkvartetten: Midnattssol
Advertisement
Engegårdkvartetten så dagens lys under den spektakulære midnattssolen i Lofoten i 2006, og raskt ble dette kammermusikkensemblet et av de mest ettertraktede i Norge. Kvartetten er kjent for sine mange modige og friske tolkninger av det klassiske repertoaret, samtidig som de legger vekt på å markere sitt skandinaviske opphav.
Arvid Engegård, fiolin
Johanne Haugland, fiolin
Juliet Jopling, bratsj
Jan Clemens Carlsen, cello
Det er ingen underdrivelse å påstå at Engegårdkvartetten er svært glad i Mozart. Så glade er de i han at de faktisk nylig ga ut sitt tredje Mozart-album i jakten på å gi ut alle hans strykekvartetter. På denne konserten er det Hoffmeister-kvartetten som skal i ilden, en skikkelig indrefilet komponert mellom de mer kjente Haydn-kvartettene og de prøyssiske. Her kommer Mozarts lekne og sangbare geni klart til uttrykk.
Etter at Mozart har fått sitt skal vi høre Therese Ulvos nykomponerte verk Dusk Shimmer, komponert til Engegårdkvartetten selv, men ennå ikke hørt av et publikum – en urframføring, der, altså! Selv om verket er skrevet i en ganske annen tid enn Mozart levde, har Ulvo latt seg inspirere av klassisismen; Dusk Shimmer består av fire satser, slik kvartettene alltid var i gamle dager, og alle satsene er på ulike måter relatert til sonatesatsformen, selve klassisismens kjerne. Men hvordan sonatesatsformen skinner gjennom i verket vites ennå ikke, så det er bare å rette ryggen og spisse ørene.
Etter pausen byr Engegårdkvartetten på Debussys ikoniske strykekvartett i g-moll. Det var som om Debussy kom vandrende inn fra et annet univers da han i sine komposisjoner brøt med romantikkens idealer og bød på nyskapinger i nærmest alle kategorier. Med sitt sterke og rytmiske uttrykk, et fargerikt tonespråk og romantikken i forgrunnen blir det en glede å høre dette mesterverket av en kvartett.
Den franske (kvinnelige) komponisten Germaine Tailleferre var født ett år før Debussy skrev sin strykekvartett. Hun er nærmest helt ukjent for den alminnelige klassisk musikkinteresserte, men strykekvartetten er helt nydelig – åpenbart fransk – og må spilles. Denne konserten åpnes med første satsen «Modéré», spilt av Kvartett Sostenuto fra Ung kvartettserie.
Billetter kjøpes her: https://osloquartetseries.ticketco.events/no/nb/e/engegaardkvartetten_i_gamle_logen/76a35a36-f117-4276-9032-f5feb7670bb7
Advertisement

Event Venue & Nearby Stays

Gamle Logen, Grev Wedels Plass 2,Oslo, Norway, Oslo, Norway

Tickets

Discover more events by tags:

Music in OsloEntertainment in Oslo

Sharing is Caring: