Emberek és állatok a Nagy Háborúban - Felnőtt tárlatvezetés

Sun Dec 05 2021 at 03:00 pm

Várkert Bazár | Budapest

V\u00e1rkert Baz\u00e1r
Publisher/HostVárkert Bazár
Emberek \u00e9s \u00e1llatok a Nagy H\u00e1bor\u00faban - Feln\u0151tt t\u00e1rlatvezet\u00e9s Az első világháborúban az egymással szemben harcoló felek hadseregeiben 16 millió állat szolgált. Igavonó lovakról, hírszerző galambokról, gáztámadást jelző kanárikról, sebesültkereső és kabalakutyákról, sőt a hátországban szántó elefántokról is mesélünk az Új világ született című kiállítás felnőtteknek szóló tárlatvezetésén.
Vendégünk lesz Púza András volt katona, a Magyar Honvédség I. Tűzszerész és Hadihajós Ezredének egykori kutyavezető tűszerész altisztje. Szolgált bel- és külföldön, Afganisztánban 7 hónapot töltött hadműveleti területen NATO misszióban a tartományt felügyelő tűzszerész csoport tagjaként. Leszerelése után már civilként megvalósította álmát a kutyás akadálypályás futóversenyt a Hard Dog Race-t, amely egyedülálló ebben a formájában a világon.
Gyermekkora óta különleges kapcsolat fűzi a kutyákhoz, ahogy ő fogalmaz: „Némi romantikus túlzással kutyaszőrbe kapaszkodva tanultam meg járni.” A hobbi kutyázás után a Pannon Kutyás Kutató-Mentő Csapatban szerzett tapasztalatokkal gazdagodva lépett a hivatásos kutyázás útjára a Honvédség kötelekében. Hobbija a sportolás mellett a történelem, többek között a kutyák katonai célú felhasználása is kedvenc témái között szerepel.
Rendhagyó tárlatvezetésen személyes és családi élményein keresztül közelíti meg a témát. Feltárul előttünk hogyan kötődik össze a történelem sodrában nagyapa és unokája sorsa az egyenruhán és a bombákon keresztül. Az interaktív beszélgetésen szóba kerülnek az „afganisztáni vidám nyári napok” és a tapasztalás milyen egy kutya orrára támaszkodva robbanó anyagot keresni, majd döntést hozni, abban a tudatban, hogy ebédre nincs mákos tészta. Megtudhatjuk mi igaz a magányos tűszerész hős mítoszából, aki az utolsó másodpercig hezitál, hogy a kék vagy a piros zsinórt válassza. Véleménye szerint minden igazi katona pacifista még akkor is, ha igaz a mondás: „Aki egyszer katona örökké katona”
Közreműködők:
Púza András – előadó, egykori kutyavezető tűzszerész altiszt, ma a Hard Dog Race ügyvezetője
Kiss Henrietta tárlatvezető (VK vezető szakértő)
Spirit (Belga juhászkutya)
? Helyszín: Várkert Bazár, Déli paloták, Új világ született kiállítás
❗️ A hatályos kormányrendelet alapján az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényeinkre, előadásainkra védettségi igazolvány nélkül is szabad a belépés.
A zenés-táncos illetve zárt térben tartott egyéb rendezvényeinkre továbbra is az eddigi szabályok érvényesek, azaz azokat magyar vagy uniós védettségi- és egy arcképes igazolvány (személyi igazolvány, jogosítvány vagy útlevél) együttes bemutatásával vagy a védettséget igazoló telefonos applikációval látogathatják azokat a 18 év felettiek.
A 18 év alattiak felügyelet nélkül vehetnek részt programjainkon, amennyiben rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. A 16 év alatti hozzátartozók mentesülnek a védettségi igazolás alól, de életkoruk igazolására diák- vagy arcképes igazolványt (személyi igazolvány vagy útlevél) kell felmutatniuk, amennyiben ezt a jegykezelő kéri tőlük, a rendezvényre való belépésük pedig csak és kizárólag felügyeleti jogot gyakorló, védettségét a fentebb említett módon igazolni képes felnőttel lehetséges.
További információkért kérjük olvassa el figyelmesen járványügyi óvintézkedéseinket:
? https://varkertbazar.hu/jarvanyugyi-ovintezkedesek
A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.
Fotó: Varga Erika

Event Venue

Várkert Bazár, Ybl Miklós tér 2-6., Budapest, Hungary

Tickets

Discover more events by tags:

Sports in BudapestDog in Budapest

Sharing is Caring: