Elfriede Jelinek: Árnyék (Eurüdiké mondja)

Thu Dec 02 2021 at 08:00 pm

Trafó House | Budapest

Traf\u00f3 House
Publisher/HostTrafó House
Elfriede Jelinek: \u00c1rny\u00e9k (Eur\u00fcdik\u00e9 mondja)
Advertisement
„Pető Kata valóban jól érzi, hogy ez a szerep számára előnyös, egészen bele tudja magát tenni, sokféle képességét hasznosítva. Mindenre alkalmas – alkata, mozgása, érthető szövegmondása mind hat ránk és még jól is énekel (barokk operát), és még humora is van, sőt az önironikus mondatok kifejezetten jól állnak neki. Ezzel a Jelinek-szöveggel még egy sikertelen kísérlet is emlékezetes lehetne, nemhogy ez, a mezei nézők számára is befogadható ÉS élvezhető produkció. Kicsit olyan, mintha Pető Kata oxigénpalack nélkül megmászta volna az Everestet, egymás után két napon is, és ahogy néztem, erre bármikor később is képes lesz, annyira magáévá tette ezt a történetet.”
Makk Zsuzsanna, Mezei néző blog
A Nobel-díjas osztrák írónő, Elfriede Jelinek kiemeli a mítoszt az antik környezetből, és kibontja mindazt, amit az alvilágba szállás, felemelkedés és újra mélybe zuhanás közben Eurüdiké gondolhat, érezhet. Ahogyan népszerű popzenész férje árnyékaként éleslátással és iróniával küszködik és küzd meg a női szerepből is fakadó komplexusaival. Története kifordított tragédiaként a feleség halálával indul, és az árnyék megszületésével ér véget.
Az ősbemutatón Jelinek darabját egy tematikus est keretében Monteverdi operája és egy balettelőadás keretezte. Erre rímelően előadásunkban Eurüdiké belső monológjával dialógusba lép a zene és a tánc, három Orpheusz: a Freakin’ Disco, Kákonyi Árpád és Gergye Krisztián személyében.
„Sokat dolgoztam német nyelvterületen, itt találkoztam ezzel a Jelinek-darabbal, amit Halasi Zoltán a kérésemre fordított magyarra. Évek óta keresem a helyét, gyűjtöm hozzá az alkotókat és a színházi tapasztalatokat mint szabadúszó színész és jelmeztervező. Most először szeretnék monodrámában játszani és fogalmazni.”
Pető Kata
Írta: Elfriede Jelinek
Fordította: Halasi Zoltán
Szereposztás:
Eurüdiké: Pető Kata
Orpheusz: Keresztes Gábor, Komjáti Áron, Szabó Sipos Ágoston, Csizmás András, Kákonyi Árpád, Gergye Krisztián
Dramaturg: Gábor Sára
Koreográfus: Gergye Krisztián
Látvány- és fénytervező: Adrian Ganea
Jelmeztervező: Adrian Ganea, Pető Kata
Zeneszerző: Kákonyi Árpád, Freakin’ Disco (Keresztes Gábor, Komjáti Áron, Szabó Sipos Ágoston, Csizmás András)
Fénytechnikus: Ujvári Zsolt
Produkciós vezető: Gulyás Dóra
Hangtechnikus: Makkai János
Rendezőasszisztens: Varga Miklós
Rendező: Porogi Dorka
A produkció a Budapest Főváros Önkormányzata által meghirdetett és támogatott Staféta program keretében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma további támogatásával kiegészülve valósult meg.
jegyár: 3200 Ft
kedvezményes: 2800 Ft
diák: 2200 Ft
Trafó bérlet érvényes
Advertisement

Event Venue & Nearby Stays

Trafó House, Liliom u. 41., Corvin negyed megállónál, Budapest, Hungary

Tickets

Discover more events by tags:

Parties in BudapestEntertainment in Budapest

Sharing is Caring: