𝐃𝐑𝐔𝐌𝐔𝐋 𝐃𝐀𝐌𝐀𝐒𝐂𝐔𝐋𝐔𝐈
𝐒𝐏𝐎𝐕𝐄𝐃𝐀𝐍𝐈𝐀 𝐔𝐍𝐔𝐈 𝐅𝐎𝐒𝐓 𝐓𝐎𝐑𝐓̦𝐈𝐎𝐍𝐀𝐑
de DOINA JELA
Adaptare scenică și regie:
MIHAI MĂNIUȚIU
Scenografie:
ADRIAN DAMIAN
Distribuție:
MAIA MORGENSTERN
RĂZVAN VASILESCU
MIRCEA RUSU
Video design:
MIRCEA ILAȘ
IOANA BODALE
Sound design:
MIHAI DOBRE
Light design:
CRISTIAN ȘIMON
+ 14 ani
Atenție! Spectacolul conține zgomote și lumini puternice.
În lumina tragicelor evenimente care au loc în Ucraina se discută tot mai frecvent în vremea din urmă în întreaga Europă despre nevoia imperioasă de a avea un Nürnberg al comunismului de a revela printr-un proces răsunător mecanismele criminale ale unui sistem ideologic și politic care a provocat peste tot unde a ajuns la putere exterminarea în masă a milioane de ființe omenești instaurând o imensă rețea concentraționară. În Europa comunismul a dispărut ca sistem politic de stat în 1990 iar crimele comise în numele lui teroarea instaurată vreme de decenii destinele frânte victimele și torționarii lor au rămas în umbra prezentului ca și cum memoria lor ar fi dăunat acestuia.
Pornind de la volumul Doinei Jela Drumul Damascului. Spovedania unui fost torționar „un unicat în memoria postcomunistă” cum l-a caracterizat Virgil Ierunca Teatrul Dramaturgilor Români prezintă un spectacol tulburător bazat pe interviul pe care autoarea l-a luat lui Franț Țandără un torționar comunist care nu doar că s-a căit dar a dorit sincer să fie judecat pentru crimele sale. Un caz paradoxal care ne cufundă în universul macabru al metodelor perverse de tortură și manipulare folosite de sistemul represiv comunist. Partidul comunist s-a folosit de oamenii fără școală proveniți din familii dezorganizate cărora le oferea nu doar un loc în sistem ci și posibilitatea de a dispune discreționar de viața și moartea semenilor. Vreme de ani buni Țandără a substituit partidul familiei pe care nu o avea iar acesta a devenit pentru el centrul existenței sale. Călău și victimă totodată Țandără a cunoscut infernul fanatismului și lipsei de scrupule a torționarilor dar a avut puterea să se ridice la lumină.
În regia lui Mihai Măniuțiu – cel care semnează și adaptarea scenică – spectacolul Drumul Damascului îl prezintă pe Răzvan Vasilescu în rolul lui Franț Țandără. Confesiunea lui cutremurătoare în simplitatea și grozăvia ei ne dezvăluie dedesubturile unuia dintre cele mai tragice și aberante episoade ale istoriei secolului **. Maia Morgenstern – în rolul scriitoarei Doina Jela – este cea care îl chestionează și încearcă să înțeleagă: De ce? De ce ați făcut asta?
Țandără simte nevoia irepresibilă a mărturisirii. El nu cere iertare de la semeni dar se simte cumplit de vinovat și se căiește continuu pentru iadul al cărui instrument a acceptat de bună voie să fie. Prin mărturisirea sa prin căința sa sinceră Țandără este unic… Atitudinea de iertare a profesorului Fronea Bădulescu – interpretat de Mircea Rusu – care nu confundă iertarea cu uitarea și nici tăcerea cu mila este exemplară.
Spectacolul în scenografia semnată de Adrian Damian aduce în prim plan ideea renașterii nu neapărat iertarea unor fapte sau a unui om.
https://teatruldramaturgilor.ro/drumul-damascului/
Event Venue & Nearby Stays
Teatrul Dramaturgilor Români, Calea Griviței 64-66, București 010704, România, Bucharest, Romania