Advertisement
Trondheim sentrum 6.-12. oktober 1942. Unntakstilstand. Den mørkeste uka i norsk og trøndersk krigshistorie. Mens nazistene strammer grepet om byen, risikerer Johanna og Thora Matheson livet for å smugle informasjon om okkupasjonsmaktas nærvær ut av landet. Johanna sender og mottar kodede meldinger gjemt i bøker som bibliotekar. Thora bruker rollen som funksjonær i Forretningsbanken til å få hånd om hemmelighetsstemplede dokumenter. I løpet av fem blodige og intense døgn, får vi et innblikk i motstandskampen i Trondheim og de umulige valgene som må tas når friheten står på spill. 𝐄𝐭 𝐩𝐨𝐫𝐭𝐫𝐞𝐭𝐭 𝐚𝐯 𝐦𝐞𝐧𝐧𝐞𝐬𝐤𝐞𝐫 𝐬𝐨𝐦 𝐬𝐞𝐭𝐭𝐞𝐬 𝐩𝐚 𝐮𝐦𝐞𝐧𝐧𝐞𝐬𝐤𝐞𝐥𝐢𝐠𝐞 𝐩𝐫ø𝐯𝐞𝐫 .
Trondheim var så viktig for nazistene at Hitler planla å gjøre “Drontheim” til hovedstad i et stort germansk rike i nord. Unntakstilstanden ble innført for å spre frykt, slik at færre ville støtte den store motstanden.
For noen år siden satte Trøndelag Teater opp Leksikon om lys og mørke, en forestilling om Henry Rinnan, som representerte okkupasjonsmaktens side. Nå retter vi oppmerksomheten mot den andre siden av krigen – motstandskampen – med Trondheim og Trøndelag Teaters historie i sentrum.
𝐅𝐢𝐤𝐬𝐣𝐨𝐧 𝐨𝐠 𝐯𝐢𝐫𝐤𝐞𝐥𝐢𝐠𝐡𝐞𝐭
Forestillingen Drontheim er fiksjon bygget på virkelige personer og faktiske hendelser. Fortellingen knytter Johanna, Thora og moren Sofie Matheson sammen med andre historiske personer som beveget seg i byens gater og veiter høsten 1942, blant annet Trøndelag Teaters første teatersjef Henry Gleditsch og kona Synnøve Gleditsch, Henrik Rogstad, fylkesfører for Nasjonal Samling (NS) i Sør-Trøndelag, og rikskommisær Josef Terboven. Denne uka kulminerte også forfølgelsen av jøder som kollektiv gruppe med internering og deportasjon av alle jøder som ikke hadde flyktet fra Trondheim, mens motstandsbevegelsen mobiliserte under ekstremt vanskelige forhold. Forestillingen portretterer begge gruppene.
Slik har forestillingen Drontheim, frigjort seg fra Thora og Johannas historie for å få tak i kjernen av det vi vil fortelle; om det vanskelige forholdet mellom teori og praksis, mellom fornuft og følelser, mellom allianser og blodsbånd, mellom “oss” og “dem”.
𝐊𝐯𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫𝐬 𝐢𝐧𝐧𝐬𝐚𝐭𝐬 𝐢 𝐤𝐫𝐢𝐠
I inngangspartiet til Trondheim folkebibliotek henger en plakett med teksten: ’Til minne om bibliotekar Johanna Matheson – født 1900 i Trondheim – død i 1944 i Ravensbrück – ga sitt liv i kampen mot nazismen’.
Den lille motstanden kan være vel så viktig som den store og spektakulære. Mens filmverdenen ofte har fokusert på krigshistorier med menn i hovedrollen, ønsker vi å løfte frem en annen side av historien – kvinnenes historier.
79 år etter andre verdenskrig mangler vi fortsatt fortellinger om mødrene, søstrene, konene og døtrene som kjempet i krigen. Kvinners innsats er oversett og underkjent. I tillegg til å være et spenningsdrama om trøndersk motstand under krigen, handler Drontheim om dem; mennesker som kjemper uten våpen, men med kløkt, mot og hjerte. Velkommen til Trondheim anno oktober 1942.
Johanna Matheson ble arrestert av det tyske sikkerhetspolitiet hjemme i Biskop Wexelsens gate 31. oktober 1942, mens Thora Matheson ble arrestert i Oslo 2. mars 1943. Johanna endte sitt liv i konsentrasjonsleiren Ravensbrück 17. november 1944. Thora satt på Grini til freden kom. Drontheim er inspirert av deres liv og historie.
Advertisement
Event Venue & Nearby Stays
Trøndelag Teater, Prinsens gate 20, 7013 Trondheim, Norge,Trondheim, Norway
Tickets