Advertisement
Lena Chilari vine la Chișinău și ne invită la două seri de discuții poetice. 💚📆 𝟐𝟏 𝐟𝐞𝐛𝐫𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞, 𝟏𝟖:𝟎𝟎 Dialog poetic cu Dumitru Crudu, Natalia Pîntea și Nadejda Ivanov.
📆 𝟐𝟐 𝐟𝐞𝐛𝐫𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞, 𝟏𝟕:𝟎𝟎 Dialog poetic cu Maria Pilchin și Ivan Pilchin.
🎇 Vom discuta despre poezie, despre creație, scenă, publicare și despre ce urmează cu arta fiecăruia dintre invitați.
Și sigur, nu-i vom lăsa să plece fără să ne citească din poemele lor.
POEȚII:
𝐋𝐞𝐧𝐚 𝐂𝐡𝐢𝐥𝐚𝐫𝐢 (1995) a absolvit Facultatea de Litere la UBB Cluj. Câștigătoare a premiului „Regele dimineții” al Concursului de debut „Alexandru Mușina”, a debutat în 2020 cu volumul o cană de noviciok la bătrânețe. În 2024 a publicat al doilea volum de poezie, Ludmila răstoarnă munții, la Casa de Editură Max Blecher. Poetă, spoken word performer, moderatoare și organizatoare de evenimente poetice. Nominalizată de curând la Tânărul poet al României 2024.
𝐃𝐮𝐦𝐢𝐭𝐫𝐮 𝐂𝐫𝐮𝐝𝐮 (1967) este prozator, dramaturg, poet și unul dintre autorii Manifestului Fracturismului, apărut pentru prima dată în ziarul Monitorul de Brașov. Cea mai nouă carte de proză a sa – „Ora cinci și șapte minute”- a apărut în 2022, la Editura Humanitas din București. Pentru această carte a primit Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Pentru „Alegerea lui Alexandru Suțo” a primit în 2003 premiul UNITER și Premiul Fundației Principesa Margareta pentru Cea mai bună piesă de teatru din România. Este primul dramaturg român jucat în Africa ( Camerun) și în America Centrală ( Haiti) cu piesa „Alegerea lui Alexandru Suțo”. Deținătorul Premiului Pentru experiment acordat de ASPRO, Asociația Scriitorilor Profesioniști din România, 1997. Nominalizat la premiul ”Poetul European al Libertății”, Gdansk, Polonia, 2018. În proză, a debutat în 2008 cu romanul Măcel în Georgia și de atunci a mai publicat încă șapte cărți de proză. Laureat al Premiului pentru Proză „Ion Creangă” al Academiei Române pentru anul 2017. Două dintre cărțile sale de proză-„Oameni din Chișinău” și „Ora cinci și șapte minute” – au fost traduse în limba cehă la Editura Petr Štengl din Praga în 2017 și, respectiv, în 2023 de către Jiří Našinec. Cartea sa de proză „Salutări lui Troțki” a apărut în limba franceză, la Editura Editura L'Harmattan din Paris în anul 2021. Romanul „Ora cinci și șapte minute” Editura Edizioni Joker, Italia, în traducerea Clarei Mitola. Cea mai nouă carte a sa de poezie – DOAMNE ! 2024, editura Prut International.
𝐍𝐚𝐭𝐚𝐥𝐢𝐚 𝐏𝐢̂𝐧𝐭𝐞𝐚 (1996) A absolvit Facultatea de Litere, USM, specialitatea Limba și literatura română și limba engleză. Și-a continuat studiile la Facultatea de Jurnalism, în cadrul aceleiași universități obținând un master în Științe ale Comunicării. Este membră a atelierului „Vlad Ioviță”, coordonat de Dumitru Crudu. A apărut cu poezie în revistele „Timpul”, „Argeș”, „Planeta Babel”, „O mie de semne”, „Prodigy”, „Meridianul Timișoara” ș.a. A obținut Premiul de excelență în cadrul Festivalului Internațional de Poezie „Râmnicul este metaforă” din România.
𝐍𝐚𝐝𝐞𝐣𝐝𝐚 𝐈𝐯𝐚𝐧𝐨𝐯 (1988) este doctor în filologie, cercetător științific la Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu”, redactor-șef al Revistei științifice "Limbă, Literatură, Folclor", membru al Centrului de cercetare a imaginarului „Phantasma”, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova. A publicat monografiile: „Vladimir Beșleagă sau anevoioasa cale a cunoașterii de sine” (Știința, 2021); „Mircea Eliade. Oglinzile arhetipale ale erosului” (Epigraf, 2022), numeroase articole științifice în reviste științifice naționale și internaționale. Prezentă cu poezii în revistele "Timpul " „Poezia”, „Mozaicul”, „Planeta Babel”, platforma Noise Poetry ș.a.
Premii:
2022 - Premiul pentru Debut în literatură pentru volumul de critică literară "Vladimir Beșleagă sau anevoioasa cale a cunoașterii de sine" (Știința, 2021), oferit de Biblioteca Municipală "B.P. Hasdeu" și Primăria Chișinău.
2022 - Premiul pentru Debut în literatură oferit de Uniunea Scriitorilor din Moldova;
2022 - Premiul pentru critică literară, oferit de Revista Regal Literar.
𝐌𝐚𝐫𝐢𝐚 𝐏𝐢𝐥𝐜𝐡𝐢𝐧 (1982) este cercetătoare, critic literar, cronicar de teatru, poetă, prozatoare. Domenii de preocupare: critică și istorie literară, critică de teatru, eseu, studii culturale, poezie, proză, marketing cultural, jurnalism socio-cultural, social media marketing. Deținătoarea mai multor distincții și premii literare din Republica Moldova și România. A publicat în cele mai prestigioase reviste culturale din România și Republica Moldova eseuri, texte de critică literară și teatrală, poeme, proză. Poemele și prozele sale au fost traduse în franceză, engleză, spaniolă, rusă, greacă, ucraineană, catalană, azeră.
Publicații (selectiv):
Critică și eseu literar:
Poezie, Eros și Putere, Prut Internațional, Chișinău, 2017;
Realităţi poetice în zigzag, Junimea, Iași, 2017;
Praguri critice, TipoMoldova, Iași, 2013;
De mână cu Marele Joker. Eseuri literare, Prut Internaţional, Chișinău, 2013.
Poezie:
Tu ești rusul cel bun, Prut Internațional, Chișinău, 2021;
Zarathustra e femeie, Cartea Românească, București, 2018.
Poeme pentru Ivan Gogh, Paralela 45, Pitești, 2015;
Proză:
Băiețelul din teatru, ARC, Chișinău, 2024.
Doggy, ARC, Chișinău, 2023.
Distincții:
• Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler al României, Categoria A, „Literatură”, 2018.
Premii (selectiv)
• Premiul Cartea Anului în cadrul Salonului Internațional de Carte pentru Copii și Tineret, Secția Națională a IBBY (International Board on Books for Young) din Republica Moldova, Chișinău 2023.
• Premiile Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru Cartea pentru Copii și Tineret (2024), pentru Cartea de poezie (2022); pentru Cartea de eseu, critică și istorie literară (2018); pentru Debut cu un volum de critică literară (2013).
• Premiul „Mircea Ciobanu” pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România, Bucureşti, 2016.
• Premiul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, categoria Tineri cercetători, „Pentru critică literară”, 2013.
𝐈𝐯𝐚𝐧 𝐏𝐢𝐥𝐜𝐡𝐢𝐧 (1983) este poet, traducător și cercetător, vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova (din 2021). A absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine și Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova. Magistru în filologie germanică. A activat în calitate de lector universitar la Departamentul de Literatură Universală și Comparată, USM (2005-2019) și traducător la Radio Europa Liberă (Biroul de la Chișinău) (2014-2022). Actualmente este șeful Secției activitate editorială din cadrul Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” din Chișinău. Din anul 2020, este redactor-șef al revistei de biblioteconomie, științe ale informării și de cultură BiblioPolis. A publicat trei manuale de literatură universală pentru liceu (în colaborare), mai multe eseuri, articole și studii în domeniul științei literare, numeroase traduceri literare din și în limbile rusă și română, inclusiv antologia bilingvă Lector in libris: scriitori basarabeni despre carte, lectură, bibliotecă (Chișinău, 2015; Premiul Consiliului Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru debut, 2016), antologia în limba rusă Там, куда я точно вернусь (15 молодых поэтов Республики Молдова) (Moscova, ЛитГОСТ, 2019; Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova pentru Cartea de traducere, 2020) și antologia în limba română Insula timpului: 4 poeți din Ucraina și Rusia (București, Tracus Arte, 2019). Autor a două volume de poeme: человек-аквариум [omul-acvariu] (Chișinău, ARC, 2018, 2020), și tu, Iohanan (Chișinău, ARC, 2024). Bursier a două programe pentru traducători: Institutul Cultural Român (2011) și Muzeul Național al Literaturii Române Iași (2019). Membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova și al Uniunii Scriitorilor din România.
Advertisement
Event Venue & Nearby Stays
str. 31 August 1989, 121A, MD - 2012 Chisinau, Moldova, Strada 31-Aug-89 121A, 2012 Chișinău, Moldova, Chisinau