Den kongelige historie!

Sat Oct 14 2023 at 05:00 pm to 05:45 pm

Litteraturhuset | Oslo

Norsk sakprosafestival
Publisher/HostNorsk sakprosafestival
Den kongelige historie!
Advertisement
Den kongelige historie!

Er det forskjell på å skrive noens biografi når de er døde eller i live?
Inger Merete Hobbelstad, Åsa Linderborg og Kjetil Østli.
Møt tre biografer i samtale om å skrive fram den kongelige historie. Hvordan har de måttet balansere etikk og estetikk – og hvor langt kan man gå i å avsløre et kongehus’ hemmeligheter når den det skrives om, fortsatt er i live?
I Årene med Elizabeth tok Inger Merete Hobbelstad leserne med inn i dypet
av de kongelige gemakkene. I biografien om dronningen som overlevde 15 statsministre fikk vi de ukjente historiene fra dronning Elizabeths eventyrlige år. Hobbelstad dykket ned i drama, forelskelser, feider og skilsmisser, og presenterte et granskende blikk på hva det er som egentlig skjer når millioner av mennesker gråter over en prinsesses død eller fryder seg over et kongelig bryllup.

I anledning Kronprins Haakons 50-årsdag i 2023 har forfatter og journalist Kjetil Østli tilbragt mye tid med mannen som i over 30 år har vært Norges tronarving. Dette har blitt et nærbilde i bokform. Østli ønsker å forstå hvordan det er å bruke livet til å forberede seg på en rolle som ble gitt deg fra fødselen. Hvordan går man fram når man skal skrive et åpenhjertig og nært portrett av en fremtidig konge?
I HBO-dokumentaren Svenskekongens to ansikter graver Åsa Linderborg i Kong Carl XVI Gustaf av Sveriges 50 år på tronen. Hvem finner hun i mennesket bak monarken?
Høsten 2024 kommer biografien Man har bara ett liv – En bok om Carl XVI Gustaf och hans värld.


Inger Merete Hobbelstad er kulturkommentator i NRK og har mange års erfaring som kommentator og kritiker i Dagbladet. Hun har tidligere skrevet bøkene Å leve med Shakespeare, Årene med Elizabeth, De greske mytene og Krigen om Troja. Aktuell med Odyssevs´reise.
Foto: Agnete Brun

Åsa Linderborg er for mange kjent som svensken i den populære podcasten norsken, svensken og dansken. Hun er historiker, forfatter og journalist og aktuell med dokumentaren The king with two faces på HBO. Høsten 2024 kommer biografien
Man har bara ett liv – En bok om Carl XVI Gustaf och hans värld.
Foto: Aftonbladet/Felipe Morales
Kjetil Østli er journalist og forfatter. Brageprisvinner for boken Politi & Røver. Har bl. a gitt ut sakprosabøkene Den nye fisken (2021) og Mitt Liv – historien om Lars Monsen (2019). Han har jobbet i en årrekke i Aftenposten og A-magasinet. Var med å starte nettmagasinet Harvest Magazine. Boken om kronprins Haakon er hans sjette bok.
Foto: privat

Tid og sted: 17.00 Wergeland
50,- betales i døra
Advertisement

Event Venue & Nearby Stays

Litteraturhuset, Wergelandsveien 29,Oslo, Norway

Sharing is Caring: