Advertisement
Continuăm să facem mișcare aproape de București și facem o primă incursiune la Comana pentru a ne bucura atât de mănăstirea atât de veche, cât și de pădurea - rezervație naturală, la ceas de iarnă, avanpost sudic al Codrilor Vlăsiei. Avem de străbătut 12 kilometri prin cea mai însemnată suprafață forestieră din apropierea capitalei, între două stații vecine ale căii ferate de la București la Giurgiu - prima din sudul României de azi. Prin urmare, deplasarea se face cu trenul de la stația București PROGRESUL. Se ajunge cu liniile de transport de suprafață 7, 25, 102, 116, 428, 465.Acesta este un eveniment care nu necesită înscrieri sau confirmări de participare. Excursia face obiectul campaniei Geoarhiva Local: https://geoarhiva.com/2024/11/07/campania-geoarhiva-local-2024-2025/
Ne vedem duminică, 2 februarie 2025, direct în trenul R 9707 cu plecare din stația București Progresul la ora 11:28 și sosire la Comana la 12:00. În acest sens, vă recomand să plecați din timp de acasă, întrucât gara se află la marginea sudică a orașului și nu este deservită de o linie de metrou. Cea mai bună frecvență o are linia de tramvai 25 care se leagă cu stația de metrou Eroii Revoluției (pasaj direct). De la capătul lui 25, aveți de mers pe jos 7 minute. Autobuzul 116 oprește chiar la gară, dar vine mai greu și ocolește.
Biletul de tren se ia online sau de la șeful de tren (6 lei).
O dată coborâți la Comana, facem o scurtă pauză la magazin și plecăm pe șoseaua principală spre Mănăstirea Comana, pe care o vizităm. Primul ctitor a fost Vlad Țepeș la 1461, rolul așezământului fiind și militar, ca la mai toate mănăstirile medievale din Codrii Vlăsiei. A fost reclădită în 1588 de către Radu Șerban și din nou în 1700 de Șerban Cantacuzino, al treilea ctitor al Comanei. Mănăstirea era înconjurată de un meandru al râului Neajlov (apărare naturală), care ulterior a fost asanat. Numeroase legende se leagă de pădurea din apropiere, astfel că ne punem în mișcare și mergem să vedem presupusul loc în care și-ar fi găsit sfârșitul Vlad Țepeș.
Suntem în Parcul Natural Comana (tarif modic de acces, se achită la teren). În sezonul vegetativ dispunem de trasee tematice marcate care ne poartă spre ghimpe, bujori, spații tematice dendrologice și altele. La ceas de iarnă, parcurgem circa 10 kilometri prin pădure și ne mulțumim cu farmecul pădurii și cu populația de căpriori și ciute, mamifere care se lasă destul de ușor surprinse de aparatele foto, indiferent de anotimp. Facem și pauză de picnic (cine ce aduce bun?).
Penultimul popas este în satul Vlad Țepeș (centru) pentru magazin. Mergem apoi spre halta omonimă pentru că avem trenul R 9710 cu plecare la 17:48 și sosire la București Progresu la 18:34. Biletul se ia online sau de la șeful de tren (6 lei). Linia ferată urmează Valea Gurbanului, traversând aceeași pădure care ne-a făcut ziua mai frumoasă.
Tariful de participare este de 25 de lei de persoană și se achită la întâlnire, în numerar. Tariful de 25 de lei include efortul deplasării și ghidajul pentru cele menționate. Cine are abonamentul Geoarhiva Local nu trebuie să achite tariful. Nu trebuie să vă înscrieți la acest program, nici să confirmați prezența. Atenție! Se ține indiferent de condițiile meteo! Vă rog să vă echipați corespunzător prognozei pentru ziua excursiei.
Vă mulțumesc frumos și abia aștept să călătorim împreună!
Inițiator și ghid: Andrei Ionel Bergheș
Site oficial: https://geoarhiva.com/
E-mail: [email protected]
Facebook (profil oficial, public): https://www.facebook.com/andrei.ionel.geografie/
Grup Facebook (public): https://www.facebook.com/groups/440001466759119
Instagram: https://www.instagram.com/andrei.ionel.geografie/
Excursie lansată în data de 28.12.2024.
Advertisement
Event Venue & Nearby Stays
București Progresul, Bucharest, Romania