Cziffra 56' emlékkoncert

Fri Oct 22 2021 at 07:30 pm to 10:00 pm

Zeneakadémia | Budapest

CZF - Fesztiv\u00e1l Cziffra Gy\u00f6rgy eml\u00e9k\u00e9re
Publisher/HostCZF - Fesztivál Cziffra György emlékére
Cziffra 56' eml\u00e9kkoncert
Advertisement
CZIFFRA '56 EMLÉKKONCERT
Balázs János és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara, vezényel: Takács-Nagy Gábor
Műsor:
Liszt: 3. magyar rapszódia
Bartók: 2. zongoraverseny, BB 101
Brahms: 2. (D-dúr) szimfónia, op. 73

Az 1956-os év hazánk történelmében és Cziffra György életében egyaránt meghatározó esztendő volt, s akadt akkor egy forró hangulatú és viharos sikerű koncert, amely valósággal példázatosan kapcsolta össze egymással a művész és nemzete sorsát. A friss Liszt-díjas Cziffra ugyanis október 22-én, a Mario Rossi által vezényelt Állami Hangversenyzenekar társaságában előadta Bartók évekig tiltott-mellőzött 2. zongoraversenyét, s ez a produkció éppúgy felszabadító erejű visszatalálást jelentett közös eszményeinkhez, mint a másnap kitört forradalom. 65 év múltán e hangverseny emlékét fogja megidézni a program, amelynek középpontjába természetesen újra a 2. zongoraverseny kerül majd, ezúttal a Cziffra Fesztivál alapítója, a Kossuth-díjas Balázs János szólójával. S akárcsak az 1956-os Bartók-fesztivál nevezetes záróestéjén, úgy most is Brahms 2. szimfóniája zárja a koncert műsorát, Takács-Nagy Gábor és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara előadásában. Magyarország Kormánya Cziffra György születésének 100. évfordulóját emlékévvé nyilvánította, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. A Cziffra György-emlékév művészeti vezetője: Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész.

Az est folyamán ünnepélyes keretek között kerül bemutatásra a Magyar Nemzeti Bank Cziffra György emlékérméje, melyet a művész évfordulójának tiszteletére bocsátanak ki.
A Cziffra György-emlékév és a Zeneakadémia közös koncertje.
RENDEZŐ:
Besszer Koncert Kft., Hungarokult Kulturális és Zenei Egyesület, Zeneakadémia Koncertközpont
TÁMOGATÓ:
A koncert a Kormány 1290/ 2020. (VI. 5.) Korm. határozata alapján a kulturális intézmények által képviselt terület koronavírus világjárvány okozta gazdasági nehézségeinek enyhítése érdekében született támogatással valósul meg.

Jegyvásárlás: https://zeneakademia.jegy.hu/program/cziffra-56-emlekkoncert-balazs-janos-es-a-zeneakademia-szimfonikus-zenekara-122586/716974
Advertisement

Event Venue & Nearby Stays

Zeneakadémia, Liszt Ferenc tér 8., Budapest, Hungary

Tickets

Discover more events by tags:

Concerts in Budapest

Sharing is Caring: