Csillag Péter: Oldalvonal könyvbemutató

Thu Jun 24 2021 at 05:00 pm to 06:00 pm

Tranzit | Budapest

Szeretem a Jaff\u00e1s k\u00f6nyveket Klub
Publisher/HostSzeretem a Jaffás könyveket Klub
Csillag P\u00e9ter: Oldalvonal k\u00f6nyvbemutat\u00f3 CSILLAG PÉTER OLDALVONAL CÍMŰ KÖNYVÉNEK BEMUTATÓJA
A szerzővel Benedek Szabolcs beszélget
HELYSZÍN: Tranzit Art Café (1114 Budapest, Bukarest u. 3--9., a Kosztolányi Dezső térnél)
IDŐPONT: 2021. június 24., csütörtök,17 óra
A bemutató helyszíne a Tranzit Art Café terasza, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik. Az esemény ingyenes.
A kötet megvásárolható: http://bit.ly/CsillagPeter_Oldalvonal
A 19. század utolsó éveiben meghonosodott futball néhány évtized leforgása alatt Magyarországon is több lett, mint egyszerű játék: átitatta a mindennapok szövetét, beszüremkedett a társadalmi kapcsolatokba, a politikába, éreztette hatását a kulturális életben és a kisebb-nagyobb történelmi viharok idején is.
A magyar futballtörténet legendás, nagy alakjait ma már aligha kell bemutatni valakinek. De mi a helyzet azokkal, akiket méltatlanul elfeledett az utókor, akik csendes háttéremberként, edzőként, sportmecénásként, vagy csak futballszerető polgárként dolgoztak a magyar labdarúgásért? Ki emlékszik Hirzer Ferencre, a Juventus egykori ünnepelt gólkirályára, Gierling Györgyre, a szovjet lágereket megjárt marosvásárhelyi csapatkapitányra, vagy Perényi-Pecsovszky Józsefre, aki egy újpesti gyárkéménybe bújva vészelte át Budapest ostromát? Mit tudott a labdarúgás, hogy a két háború között grófok és bárók, dúsgazdag iparmágnások és jeles egyházi személyiségek egyaránt fontosnak tartották, hogy egy-egy csapat mögé álljanak? Mit gondoltak a futballról a budapesti kávéházakban kártyázó sportvezetők, és mit a távoli végek olykor tragikus sorsú falvainak lakói? Hogyan igézett meg a játék jezsuita szerzeteseket, tehetséges ifjú szobrászokat, polgármestereket és cigányprímásokat egyaránt?
Csillag Péter két nagy sikerű kötete – a klasszikus magyar irodalom és a futball kapcsolatát bemutató Ady stoplisban, illetve a labdarúgás és a történelem viszonyát megrajzoló Kapufák és kényszerítők – után ezúttal nem a „nagypályás” történetekre fókuszál: elfeledett futballhősök, titokzatos figurák, múltba veszett történetek elevenednek meg írásaiban, felvillantva egy-egy személy, csapat vagy pálya felemelő vagy éppen tragikus sorsát, és azon keresztül a háttérben zajló nagyobb folyamatokat.
A kötet megjelenését a Nagy Béla Program támogatta.
A Jaffa Kiadó 2021-es szakmai programját a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

Event Venue & Nearby Stays

Tranzit, Bukarest u. 3-9., Budapest, Hungary, 1114, Budapest, Hungary

Discover more events by tags:

Art in Budapest

Sharing is Caring: