Compañía Antonio Gades: Carmen

Mon Oct 18 2021 at 07:00 pm

Müpa Budapest | Budapest

Liszt \u00dcnnep
Publisher/HostLiszt Ünnep
Compa\u00f1\u00eda Antonio Gades: Carmen
Advertisement
Carlos Saura legendás táncfilmje, a Carmen hatalmas, előre nem várt nemzetközi sikert aratott. A táncadaptáció színpadi változatát 1983-ban Párizsban mutatták be, a közönség ugyanazzal a kirobbanó lelkesedéssel fogadta, mint néhány évvel korábban a Vérnász és a Flamencoszvit című előadást.
A koreográfiai és rendezői koncepció egyik meghatározó gondolata, hogy a főhős, Carmen „nem könnyelmű és nem is férfifaló. Egyszerűen csak egy őszinte nő, aki éppúgy kendőzetlenül vallja meg, ha szeret valakit, mint azt, hogy már nem. Más szóval: egy szabad nő – nyilatkozta Gades a premier után. – A szabadságról magasztos elképzelései voltak, inkább meghalt, minthogy elveszítse azt. Korábban mindig könnyelműnek és végzetesnek mutatták, pedig Carmenben van valami lényeges, ami mindezektől távol áll – az öntudatossága és a nemessége.”
//
Carmen, Carlos Saura’s legendary dance film met with a huge, unexpected success internationally. The stage version of the dance adaptation was premiered in Paris in 1983, and it was received as enthusiastically as the productions Blood Wedding and Flamenco Suite had been a few years before.
One of the key ideas to inform the choreography and the directors’ concept is that the heroine, Carmen “is not careless or a man-eater. She is simply an honest woman who is as open about loving someone as she is when she no longer does. A free woman, in other words,” Gades said after the premiere. “She had lofty notions about freedom, and would rather die than lose it. She has always been represented as thoughtless and fateful, whereas there is something essential in Carmen that is far from all these: her self-consciousness and noble-mindedness.”

////////
A Liszt Ünnep social media házirendje:
https://lisztunnep.hu/kozossegi-media-hazirend
https://lisztunnep.hu/social-media-policies?
Advertisement

Event Venue & Nearby Stays

Müpa Budapest, Komor Marcell utca 1., Budapest, Hungary

Tickets

Discover more events by tags:

Entertainment in Budapest

Sharing is Caring: