Advertisement
CIRCUIT 4 ZILE – TARA MOȚILOR, CASCADA VÂRCIOROG ȘI PISOAIAVezi excursia aici : https://fan-tour.ro/excursii/circuit-4-zile-tara-motilor-cascada-varciorog-si-pisoaia/
Program turistic:
Ziua 1: (550 km)
Plecare din București, Piata Universității(platoul cu statui) la ora 6:00 pe ruta: București – Pitești – Valea Oltului – Deva – Brad – Vârtop.
Vizitam:
Cetatea Devei este una dintre cele mai importante fortificaţii de Ev Mediu din Transilvania și una dintre atracțiile de prim rang din judetul Hunedoara. Grație poziționării sale pe dealul care a ajuns să-i poarte numele (Dealul Cetății) fortăreața a fost un punct strategic de apărare pe Valea Mureșului, la granița de astăzi dintre Transilvania și Banat, pe principala arteră de legătură a României cu centrul și vestul Europei.
Cazare și cină la Hotel Cristalin 3*/Aries 3* în Vartop, Arieseni.
Ziua 2: (130 km)
Mic dejun
Casa Memoriala Avram Iancu constuită cu 200 de ani în urmă – cu grinzi masive de brad și acoperiș țuguiat foarte înalt – păstrează vie viața moților din vremurile trecute și a Craișorului Munților.
Adăpostește leagănul, hainele, fluierele și armele Iancului.În jurul casei memoriale au fost ridicate cateva clădiri care adăpostesc expoziții permanente pe următoarele teme: istorie, port popular, agricultură, pescuit, prelucrarea lemnului, minerit.
Rezervația Dealul cu melci este situată în comuna Vidra, unde in urmă cu milioane de ani în aceste locuri era un recif plin de cochilii de melci de mare, care trăiau scăldate de apele calde ale Mării Tethys.
Este un unicat geologic cu o vechime de 65-70 milioane de ani, reprezentând o alternanță de conglomerate cu gresii și marne unde sunt încrustate 35 specii de moluște.
Cascada Pișoaia este o rezervație peisagistică situată în partea de nord-vest a județului Alba, în Munții Apuseni, nu departe de masivul Găina. Acoperă o suprafață de 5 ha.
Cascada Vârciorog este una dintre cele mai cunoscute cascade din Munții Apuseni situată în apropierea satului Vanvucești, comuna Arieșeni, jud. Alba.
Căderea de apă s-a format pe râul Vârciorog, afluent de dreapta al Arieșului Mare, are o înălțime de aproximativ 15m și se află la poalele Vărfului Piatra Grăitoare.
Cascada Vârciorog a fost declarată arie protejată de natură geologică și peisagistică în anul 2000 cu o suprafață de 5ha.
Cazare și cină la Hotel Cristalin 3*/Aries 3* în Vartop, Arieseni.
Ziua 3: (35 km)
Mic dejun
Ne vom deplasa cu autocarul in centrul comunei Garda, dupa care vom continua drumul cu microbuze locale (transportul local este contra cost – 50 lei/pers, tariful are caracter orientativ) pana la Pestera Scarisoara.
Peștera Scărișoara sau Ghețarul de la Scărișoara adăpostește cel mai mare ghețar subteran din România. De aici îi vine și numele de „ghețar” iar „Scărișoara” provine de la comuna Scărișoara situată 16 km mai jos, de care aparținea administrativ în vremea când a fost numită astfel. Intrarea în Ghețarul de la Scărișoara se face printr-un impresionant aven, a cărui gură, cu un diametru de 60 m, se deschide în pădurea din marginea platoului. O potecă îngustă săpată în stâncă și câteva scări metalice ancorate în pereți înlesnesc coborârea celor 48 m cât măsoară adâncimea avenului. Pe fundul lui se păstrează în tot timpul anului un strat gros de zăpadă. Aici se pătrunde în Sala Mare printr-un impresionant portal măsurând 24 m lățime și 17 m înălțime.
Peștera Poarta lui Ionel este situată în versantul drept al Văii Ordancușa, la o altitudine de 800 m, în calcare triasice. Se poate ajunge la ea prin Valea Arieșului, din comuna Gârda de Sus.
În anul 1986 în timpul filmărilor pentru lung metrajul Flăcări pe comori în regia lui Nicolae Mărgineanu, cascadorul speolog Viorel Roru Ludușan explorează a doua intrare în peșteră, un aven care debușază în galeria principală în zona intrării. În film a fost introdusă o secventă din acest loc.Tot atunci identifica și intrarea în Galeria Polaris dar din lipsă de timp nu o explorează.
Cazare și cină la Hotel Cristalin 3*/Aries 3* în Vartop, Arieseni.
Ziua 4: (490km)
Mic dejun;
In drumul nostru catre casa ne vom opri la Manastirea SF Ilie Albac.
Manastirea este asezata intr-un loc pitoresc, langa Raul Aries, intr-o poenita a padurii de conifere.
In fiecare an de hramul manastirii biserica si curtea manastirii este neincapatoare, fiind plina de credinciosi veniti din Tara Motilor si nu numai pentru a se ruga si a asista la slujba. Piatra de temelie a fost pusa in 20 iulie 1992 de catre I.P.S.Andrei.
Inceputul lucrarilor le-au facut fratii Irineu si Vasile Toader -vietuitori ai schitului Crasna-Prahova – care au ridicat biserica de lemn pana la acoperis.
Roșia Montana : vizitam Muzeul Mineritului Aurifer. Muzeul a fost fondat de către Exploatarea Minieră Roșia Montană, sub coordonarea ing. șef Aurel Sântimbrean. Cuprinde fotografii ce ilustrează tehnici și tehnologii de extragere și prelucrare a aurului în zona Roșia Montană; instalații de măcinare a minereului; o rețea subterană de galerii săpate în perioada ocupației romane din Dacia.
Oprire pentru masă pe Valea Oltului
Plecare catre casa (Valea Oltului), sosire in functie de trafic in jurul orei 22.
Pretul include:
transport cu autocar clasificat
3 nopti cazare cu mic dejun si cina la Hotel Cristalin/Aries in Vartop-Arieseni.
ghid de turism atestat.
Pretul nu include:
intrarile la obiectivele turistice – au caracter orientativ (Cetatea Devei 20lei/ pers adult, 14 lei/pers copil pana in 14 ani, Pestera Scarisoara si Pestera Poarta Ionel 13 lei/pers adult, 10 lei/ copil, Bilet microbuz -50 lei / pers Muzeul Mineritului – 10 lei/pers.)
cheltuieli personale;
locuri preferentiale in autocar 50 lei/pers primele 3 banchete;
alte taxe de vizitare, ghizi locali;
cheltuieli personale
Avans minim 35% in termen de 7 zile de la momentul efectuarii rezervarii. Diferenta se achita cel tarziu cu 15 zile inainte de plecare.
Modalitati de plata: cash in agentiile de turism, cash in agentiile bancare, prin transfer bancar (internet banking).
Excursia trebuie achitata integral inainte de plecare.
Supliment camera single: 350 lei/pers.
Advertisement
Event Venue & Nearby Stays
Bulevardul Regina Elisabeta nr. 7-9, Bucureşti Sectorul 3, Bulevardul Regina Elisabeta 7, București, România,Bucharest, Romania