CCCB-Xcèntric- Viagem aos Makonde

Thu Feb 24 2022 at 07:00 pm to 08:30 pm

CCCB | Barcelona

CCCB
Publisher/HostCCCB
CCCB-Xc\u00e8ntric- Viagem aos Makonde
Advertisement
Viagem aos Makonde
About this Event

Aquesta sessió s'emmarca dins del programa de projeccions de l'Aula Xcèntric que, amb el títol de F(r)iccions Etnogràfiques, ens convida a descobrir un conjunt d'obres que s'allunyen del cinema etnogràfic tradicional —de tall objectivista i realista—, temptatives experimentals per pensar i fer un cinema antropològic diferent, més obert i crític, que sense renunciar a les exigències de la investigació etnogràfica, experimenta tant en l'àmbit formal com metodològic.

A Viagem aos Makonde, la cineasta i antropòloga Catarina Alves Costa retorna al territori on Margot Dias, una de les pioneres del cinema etnogràfic portuguès, va realitzar les seves recerques entre el 1958 i el 1961. Entre aquests anys, Dias va dur a terme diverses estades entre la població Makonde, al nord de Moçambic, en un moment en què aquest país era encara colònia portuguesa. Aquests viatges van donar lloc a un conjunt excepcional de pel·lícules etnogràfiques que retraten, de manera respectuosa i sensible, alguns aspectes de la vida tradicional dels Makonde, com ara la música, l’art o el ritual.

Com si es tractés d’un joc de miralls, Catarina Alves Costa ressegueix les passes de Margot Dias, i va a l’encontre dels actuals membres de la societat Makonde, molts d’ells ja adaptats a la vida urbana. Durant aquestes trobades, Alves Costa mostra als Makonde d’avui les pel·lícules i fotografies de Margot Dias i els convida a comentar-les lliurement.

Així, el film de Catarina Alves Costa no només és un retrat de l’evolució de la societat Makonde des de l’època colonial fins ara, sinó que es planteja com una reflexió sobre les potencialitats de l’arxiu etnogràfic com a dispositiu de recerca. Durant tot el treball, Alves Costa aborda obertament la qüestió del «retorn etnogràfic», és a dir, del deute que tenen les pel·lícules, i els seus autors, en relació amb les persones que hi apareixen. Viagem aos Makonde és un experiment fílmic que apunta cap a un cinema etnogràfic dialògic i col·laboratiu, des d'on es pot repensar críticament el passat històric i imaginar noves formes de construir el futur.


Viagem aos Makonde, Catarina Alves Costa, Portugal, 2019, digital, 57' VOSC

Còpia cortesia de l'autora i Midas Filmes.

Amb la colaboració de l'Instituto Camões de Barcelona.

Directors/es: Catarina Alves Costa


Esta sesión se enmarca en el programa de proyecciones del Aula Xcèntric que, bajo el título de F(r)icciones Etnográficas, nos invita a descubrir un conjunto de obras alejadas del cine etnográfico tradicional —de corte objetivista y realista—, tentativas experimentales para pensar y hacer un cine antropológico más abierto y crítico, que sin renunciar a las exigencias de la investigación etnográfica, experimenta tanto a nivel formal como metodológico.

En Viagem aos Makonde, la cineasta y antropóloga Catarina Alves Costa regresa al territorio donde Margot Dias, una de las pioneras del cine etnográfico portugués, realizó sus investigaciones entre 1958 y 1961. Entre estos años, Dias llevó a cabo diversas estancias entre la población Makonde, en el norte de Mozambique, en un momento en que este país era aún colonia portuguesa. Estos viajes dieron lugar a un conjunto excepcional de películas etnográficas que retratan, de manera respetuosa y sensible, algunos aspectos de la vida tradicional de los Makonde, como la música, el arte o el ritual.

Como si de un juego de espejos se tratara, Catarina Alves Costa rastrea los pasos de Margot Dias, y va al encuentro de los actuales miembros de la sociedad Makonde, muchos de ellos ya adaptados a la vida urbana. Durante estos encuentros, Alves Costa muestra a los Makonde de hoy las películas y fotografías de Margot Dias y los invita a comentarlas libremente.

Así, el film de Catarina Alves Costa no es solo un retrato de la evolución de la sociedad Makonde desde la época colonial hasta ahora, sino que se plantea como una reflexión sobre las potencialidades del archivo etnográfico como dispositivo de investigación. Durante todo el trabajo, Alves Costa aborda abiertamente la cuestión del «retorno etnográfico», es decir, de la deuda que tienen las películas, y sus autores, en relación con las personas que aparecen en ellas. Viagem aos Makonde es un experimento fílmico que apunta hacia un cine etnográfico dialógico y colaborativo, desde el que se puede repensar críticamente el pasado histórico e imaginar nuevas formas de construir el futuro.


Viagem aos Makonde, Catarina Alves Costa, Portugal, 2019, digital, 57' VOSC

Copia cortesía de la autora y Midas Filmes.

Con la colaboración de Instituto Camões de Barcelona.


Directores/as: Catarina Alves Costa

Advertisement

Event Venue & Nearby Stays

CCCB, 5 Carrer de Montalegre, Barcelona, Spain

Tickets

EUR 0.00 to EUR 4.00

Sharing is Caring: