CCCB-Xcèntric- Travelogues. Els orígens del color al cinema.

Thu Feb 17 2022 at 07:00 pm to 08:30 pm

CCCB | Barcelona

CCCB
Publisher/HostCCCB
CCCB-Xc\u00e8ntric- Travelogues. Els or\u00edgens del color al cinema.
Advertisement
Travelogues. Els orígens del color al cinema.
About this Event

Els travelogues van dominar els inicis del cinema i van ser, a més, fonamentals per a la consolidació del documental com a gènere i per entendre el començament del cinema etnogràfic. En aquesta sessió es presenten una sèrie de pel·lícules de viatge acolorides que transportaven els primers espectadors a mons exòtics i pintorescs, vinculant el mateix concepte de viatge amb les imatges i la seva creació.

Sorgit a finals del segle XIX, igual que molts mitjans de transport —tren, vaixell de vapor, cotxe o avió—, el travelogue es va convertir en un dispositiu virtual per explorar el món. En un moment en què el turisme encara era una activitat elitista, aquestes pel·lícules van permetre de transmetre a l'espectador comú l'experiència perceptiva del viatge i la possibilitat d'albirar terres desconegudes. Filmades per expedicionaris, viatgers i exploradors, van contribuir al coneixement, comprensió i domini del territori, així com d'alguns dels seus habitants, oferint, al mateix temps, visions d'aquests llocs que alimentaven la fantasia i el somni dels espectadors.

De bon principi, aquestes pel·lícules s'exhibien en blanc i negre, fins que el 1909, a causa de la mecanització i el perfeccionament del sistema pochoir —acoloriment amb plantilla—, l'ús del color es va reforçar, convertint en exòtica la construcció occidental d'altres territoris. Aquesta estandardització cromàtica respon no a una necessitat de realisme, sinó a la de captar el món com a imatge, i deixa entreveure sovint una mirada autoritària cap a altres llocs que els tipifica i identifica com un espectacle visual.

Reis Willem I-Djocja, J.C. Lamster, Holanda, 1912–1913, sense so, 12'

Le Lac de Kandy, autor desconegut, Holanda, 1912, sense so, 3' 12''

The Wonderful Fruit of the Tropics [Part of India on Film: 1899–1947], autor desconegut, Regne Unit, 1914, sense so, 5' 09''

Villenour (French India: Territory of Pondicherry)[Part of India on Film: 1899–1947], autor desconegut, Regne Unit, 1914, sense so, 4' 26''.

Bits & Pieces Nr. 99., autor desconegut, Holanda, 25''

Bits & Pieces Nr. 50., autor desconegut, Holanda, 2' 51''

Bits & Pieces Nr. 252., autor desconegut, Holanda, 1' 24''

Hongarije, autor desconegut, Holanda, 23' VOSC

Coiffures et types d’Hollande, Alfred Machin, Holanda, 1910, 3' 48''


Projecció en DCP i en digital. Còpies procedents d'EYE Film Institute, British Film Institute i Cineteca di Bologna.


Directors/es: Alfred Machin


Travelogues. Los orígenes del color en el cine.

Los travelogues dominaron los inicios del cine y fueron, además, fundamentales para la consolidación del documental como género y para entender el comienzo del cine etnográfico. En esta sesión se presentan una serie de películas de viaje coloreadas que transportaban a los primeros espectadores a mundos exóticos y pintorescos, vinculando el concepto mismo de viaje con las imágenes y su creación.

Surgido a finales del siglo XIX, al igual que muchos medios de transporte —tren, barco a vapor, coche o avión—, el travelogue se convirtió en un dispositivo virtual para explorar el mundo. En un momento en que el turismo era aún una actividad elitista, estas películas permitieron transmitir al espectador común la experiencia perceptiva del viaje y la posibilidad de vislumbrar tierras desconocidas. Filmadas por expedicionarios, viajeros y exploradores, contribuyeron al conocimiento, comprensión y dominio del territorio, así como de sus habitantes, ofreciendo, al mismo tiempo, visiones de estos lugares que alimentaban la fantasía y ensoñación de los espectadores.

Al principio estas películas se exhibían en blanco y negro, hasta que, en 1909, debido a la mecanización y al perfeccionamiento del sistema pochoir —coloreado con plantilla—, el uso del color se reforzó, volviendo exótica la construcción occidental de otros territorios. Esta estandarización cromática responde no a una necesidad de realismo, sino a la de captar el mundo como imagen, y deja entrever a menudo, una mirada autoritaria hacia otros lugares que los tipifica y los identifica como espectáculo visual.

Reis Willem I-Djocja, J.C. Lamster, Holanda, 1912–1913, sin sonido, 12'

Le Lac de Kandy, autor desconocido, Holanda, 1912, sin sonido, 3' 12''

The Wonderful Fruit of the Tropics [Part of India on Film: 1899-1947], autor desconocido, Reino Unido, 1914, sin sonido, 5' 09''

Villenour (French India: Territory of Pondicherry) [Part of India on Film: 1899-1947], autor desconocido, Reino Unido, 1914, sin sonido, 4' 26''.

Bits & Pieces Nr. 99., autor desconocido, Holanda, 25''

Bits & Pieces Nr. 50., autor desconocido, Holanda, 2' 51''

Bits & Pieces Nr. 252., autor desconocido, Holanda, 1' 24''

Hongarije, autor desconocido, Holanda, 23' VOSC

Coiffures et types d’Hollande, Alfred Machin, Holanda, 1910, 3' 48''


Proyección en DCP y en digital. Copias procedentes de EYE Film Institute, British Film Institute y Cineteca di Bologna.


Directores/as: Alfred Machin

Advertisement

Event Venue & Nearby Stays

CCCB, 5 Carrer de Montalegre, Barcelona, Spain

Tickets

EUR 0.00 to EUR 4.00

Sharing is Caring: