CCCB-Afganistan, i ara què? Claus per entendre el futur del país

Wed Dec 01 2021 at 06:00 pm to 08:00 pm

CCCB | Barcelona

CCCB
Publisher/HostCCCB
CCCB-Afganistan, i ara qu\u00e8? Claus per entendre el futur del pa\u00eds
Advertisement
Afganistan, i ara què? Claus per entendre el futur del país.
About this Event

Taula rodona i projecció del tercer episodi, “Talibanes”, de la sèrie documental Afganistán. La tierra herida (Looks, 2020), que narra en quatre capítols els darrers quaranta anys de guerra a l’Afganistan. Amb un arxiu excepcional i únic i amb personatges emocionals, es tracta d’una sèrie essencial per entendre què passa en aquest país tan bell i turbulent com exòtic.

El destí dels afganesos agafa una deriva tràgica i ho fa a una velocitat directament proporcional a la pèrdua d’interès de l’opinió pública mundial. Ni els mitjans ni els governs veuen el “tema afganès” amb la urgència del setembre passat; Kabul, amb les seves manifestacions de dones valentes, només mereix alguna notícia fugaç, i els responsables de l’Emirat talibà i la seva radicalitat cauen poc a poc en l’oblit, en el tedi del titular repetitiu. El 70% dels periodistes ha fugit a l’estranger i la llibertat de premsa és, a hores d’ara, un souvenir efímer, un privilegi passat dels vint anys de tutela “occidental”.

L’onada de repressió ha començat i també el terror conseqüent. Quatre dones activistes i defensores dels drets humans han aparegut recentment assassinades al nord del país, per la qual cosa milions de dones i homes que durant vint anys van col·laborar amb els governs de Hamid Karzai o Ashraf Ghani ara viuen amagats o fugint d’una banda a l’altra del país.

El terrorisme de l’Estat Islàmic és més present que mai al país, i mata de manera indiscriminada a centenars de persones en atemptats amb cotxes bomba, mentre que el territori corre el perill de convertir-se en un altre viver de radicalisme, tal com ja va passar als anys 90.

L’única esperança de la població és fugir. Segons les estimacions de l’ONU, vint-i-tres milions d’afganesos, més de la meitat, passaran gana, i nou milions, entre els quals un gran nombre de menors, podrien morir d’inanició. No hi ha diners en metàl·lic ni tampoc possibilitat de treure’n dels bancs, en els quals es formen llargues cues. La comunitat internacional encara no ha reconegut l’Emirat Islàmic de l’Afganistan i, per tant, els fons internacionals que ajudaven la fràgil economia del país no hi arriben.

Mentrestant, el món sencer acull, amb compta-gotes, les onades d’immigrants afganesos que fugen del país, mentre els EUA i la Unió Europea negocien amb els talibans com resoldre aquesta situació tan complexa, de difícil solució.

Episodi “Talibanes”, de la sèrie Afganistán. La tierra herida, Mayte Carrasco i Marcel Mettelsiefen, Alemanya, 2020, 52 min, castellà

La projecció del documental donarà peu a un debat posterior amb els dos directors del documental, Mayte Carrasco i Marcel Mettelsiefen, Shukria Barakzai, ex-ambaixadora de l’Afganistan avui exiliada al Regne Unit, Pere Vilanova, catedràtic de Ciències Polítiques de la Universitat de Barcelona, i Agus Morales, director de la revista 5W.


Ponents:

Shukria Barakzai. Ex-ambaixadora de l’Afganistan a Noruega. Ex-diputada de l’Assemblea Afganesa, política activista dels drets humans. Avui en dia és a l’exili al Regne Unit, després d’haver fugit del règim talibà el setembre passat. Protagonista de l’episodi 3 de la sèrie documental Afganistán. La tierra herida (2020).

Mayte Carrasco. Co-directora de la sèrie documental Afganistán. La tierra herida (NDR/ARTE). Corresponsal en zones de conflicte, especialment a l’Àsia Central i al Pròxim Orient.

Marcel Mettelsiefen. Co-director de la sèrie documental Afganistán. La tierra herida (NDR/ARTE) i de Miss Mayor (ARTE). Multipremiat director de documentals alemany, nominat als Oscar per Watani, my homeland.

Pere Vilanova. Catedràtic de Ciències Polítiques de la Universitat de Barcelona. Autor del llibre Afganistán. Auge, caída y resurgimiento del régimen talibán.

Agus Morales. Director de la revista 5W. Premi Ortega y Gasset 2019, va ser corresponsal de l’agència EFE a la Índia i el Pakistan. Autor de No somos refugiados (editorial Círculo de Tiza).


***

La sèrie documental completa, que consta de quatre capítols, es pot visionar a RTVE Play: https://www.rtve.es/play/videos/afganistan-la-tierra-herida/episodio-3-talibanes/6087798/


Advertisement

Event Venue & Nearby Stays

CCCB, 5 Carrer de Montalegre, Barcelona, Spain

Tickets

EUR 0.00

Sharing is Caring: