Bæredygtighed og satellitter /PERSPEKTIV

Tue Sep 07 2021 at 07:15 pm

Planetarium Copenhagen | Copenhagen

Planetarium Copenhagen
Publisher/HostPlanetarium Copenhagen
B\u00e6redygtighed og satellitter \/PERSPEKTIV
Advertisement
Din hverdag og Jordens fremtid afhænger af satellitter. Men hvordan?
Få svarene denne aften i Planetarium. 5 eksperter fra både universiteter og virksomheder vil give deres bud på hvordan satellitter bidrager til bæredygtig udvikling på Jorden.
Vi skal dykke ned i hvorfor nanosatellitter er så seje, hvordan landmænd kan forurene mindre med hjælp fra satellitter, om man kan kortlægge fattigdom fra rummet og hvordan Jordens set fra oven, kan gøre os klogere på klimaforandringer og miljøkatastrofer.
____________________
3.372 aktive satellitter er i skrivende stund i kredsløb om Jorden, og der bliver hele tiden sendt nye afsted.
Satellitterne gør; at du kan finde vej, få gode vejrudsigter, finde højopløselige billeder af din baghave og en masse andet. Men perspektiverne for satellitteknologi og deres data er vidtrækkende for Jordens fremtid.
Satellitterne gør det muligt at overskue Jorden i både sin helhed og i bittesmå detaljer.
Fra rummet kan man skabe forbindelse til hele verden på et øjeblik, styre teknologi med sekunders nøjagtighed og give nye muligheder for virksomheder og mennesker på tværs af folkeslag.
Til dette foredrag og debat sætter vi sammen med 5 eksperter perspektiv på satellitternes muligheder.
Jens Dalsgaard Nielsen er lektor ved Aalborg Universitet og en passioneret satellitbygger. Sammen med sine studerende, bygger og styrer Jens satellitter der er lidt mindre end skotøjsæsker. Samtidig er han måske den person i Danmark, der ved allermest om hvordan man bygger og opsender nanosatellitter. Jens vil denne aften give dig indblik i hvordan man bygger en satellit og hvad man kan bruge dem til.
En af de forskere, der udnytter data fra satellitter, er Louise Sandberg Sørensen, seniorforsker ved DTU Space. Louise kigger på Jorden med satellitter og forsker i hvordan den globale opvarmning påvirker isen i Arktis. Denne aften vil Louise fortælle mere om hvordan satellitter er uundværlige, hvis vi skal forstå konsekvenserne af den klimakrise vi står i.
Peter Kielberg Fisker, postdoc ved Økonomisk Institut på Københavns Universitet, forsker i hvordan satellitbilleder kan bruges til at kortlægge fattigdom indenfor byområder i udviklingslande. Peter vil fortælle om, hvordan satellitdata kan være et vigtigt værktøj, når udviklingsmidler skal prioriteres så hjælpen når ud til de fattigste og mest udsatte områder først.
Udslip af kvælstof fra landbruget på grund af gødning, er et tilbagevendende problem og skaber iltsvind i fx Limfjorden og Østersøen. Derfor har Simon V. Pedersen, nu Postdoc ved Imperial College London, arbejdet på et system, der kan observere udledning af kvælstof og på længere sigt vejlede landmændene i forhold til hvornår de skal gøde, så de skaber så få miljøproblemer som muligt. Simon vil give os indblik i hans arbejde med kvælstofudledning og udviklingen af systemet, der blev belønnet med ESAs Bæredygtighedspris i 2019.
Til sidst, men ikke mindst, vil astronautaspirant og direktør i SpaceTech DenMach, Sheila Christiansen, give dig indblik i hvordan forbindelsen mellem ting på Jorden og satellitterne i rummet kan gøre livet lettere, mere effektivt og langt mere bæredygtigt.
Når blandt andet vindmøller, siloer og gods bliver forbundet til satellitter, ser vi ind i en fremtid, hvor vindenergi bliver fuldt udnyttet, landmandens korn ikke rådner, og intet medicin eller mad går til spilde. Sheila bygger software og hardware til satellitter, der netop skal tage os ind i en æra, hvor alting er forbundet.
Vi ses til en aften i fremtidens, satellitternes og bæredygtighedens tegn, når vi sætter perspektiv på vores liv på Jorden og i rummet.
Billed: ESA
Advertisement

Event Venue & Nearby Stays

Planetarium Copenhagen, Gammel kongevej 10, Copenhagen, Denmark

Tickets

Sharing is Caring: