About this Event
Dit is een vroege advents-cantate van Bach, uit 1714, toen hij in Weimar werkte; en later in Leipzig opnieuw uitgevoerd (1723).
De tekst “Nun komm, der Heiden Heiland” was een van Luthers eerste in de volkstaal toegankelijk gemaakte liederen, in zijn bundel van 1524, een vertaling van het Latijnse “Veni, redemptor gentium” (kom, verlosser van alle volkeren). Het is boeiend om te zien hoe Bach hier zo’n oud-kerkelijk lied, dat werd gezongen bij een tekst over de intocht van Jezus met zijn volgelingen in Jerusalem, verbindt met de typisch wereldse muziek van de zg. Franse ouverture die hoorde bij de statige intocht van de Franse koningen met hun gevolg aan het hof van Versailles. In het plechtige eerste deel van het openingskoor horen we alle stemmen na elkaar de Heiland verwelkomen en daarna vierstemmig de tweede koraalregel zingen; het middendeel is een opgewekte driekwartsmaat, met de derde regel van het koraal als een motet van het koor; terwijl de vierde regel wordt opgenomen in de afsluiting met weer een breed tempo.
Daarna zingt de tenor een recitatief, met blijmoedige continuo begeleiding, en aansluitend een aria met alle strijkers unisono, waarin het begin van het nieuwe kerkelijk jaar wordt gevierd. En dan komt de bas, als stem van Christus, aan de deur van het hart kloppen, wat je hoort door de pizzicati van de strijkers. En de sopraan, in Bachs cantates vaak de ideale gelovige, opent haar hart voor hem in haar daarop volgende aria: “O, wie selig wird ich sein”. Het koor bevestigt haar vreugde met een juichend “Amen”, met de melodie van “Wie schön leuchtet der Morgenstern” en Bach (destijds zelf concertmeester!) laat met de violen die morgenster aan het eind ook werkelijk tot uitzonderlijk grote hoogte opstijgen.
Samen sluiten we deze keer af met het slotkoraal van BWV 70, een verwante adventscantate die Bach in Weimar in 1716 schreef (en ook in 1723 in Leipzig nogmaals gebruikte). En ook hier laat hij de dalende sopraanstem aan het eind verlichten door opgaande lijnen in de strijkers.
Event Venue & Nearby Stays
Petruskerk, Schependomlaan 85, Nijmegen, Netherlands