Advertisement
𝐕𝐨𝐫𝐛𝐞𝐬̦𝐭𝐢 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐜𝐞𝐞𝐚 𝐜𝐞 𝐜𝐢𝐭𝐞𝐬̦𝐭𝐢?📖Te invităm la clubul de carte lunar – Books, tea & more –, organizat de Irina Markovits și Veronica Ștefan, realizat în parteneriat cu Libris și cafeneaua Lente.
𝐂𝐨𝐧𝐝𝐢𝐭̦𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐢𝐜𝐢𝐩𝐚𝐫𝐞:
🔴 lectura integrală a cărții;
🔴 înscrierea se face EXCLUSIV prin intermediul unei rezervări și CONFIRMAREA acesteia la adresa de e-mail [email protected];
🔴 prezență activă la întâlnire și pregătirea unei întrebări pe care o aveți după lectura cărții.
𝟏𝟏 𝐚𝐧𝐢 𝐝𝐞 𝐁𝐨𝐨𝐤𝐬, 𝐭𝐞𝐚 & 𝐦𝐨𝐫𝐞
📖Ediția nr. 117: marți, 25 februarie 2025, ora 18:30
Cartea despre care vom discuta este „Acest pământ”, de Antônio Torres (Editura Univers, 2015).
📧Întâlnirea va avea loc la cafenea Lente - strada Arcului, nr. 8.
📖DESPRE CARTE:
Născut în 1940 în Bahia, chiar în satul Junco, spațiul romanului "Acest pământ", Antônio Torres face parte dintre marii scriitorii brazilieni ai generației anilor ’70 – Jorge Amado, Graciliano Ramos, Rachel de Queiroz, Clarice Lispector – care, sub un regim militar extrem de represiv, și‑au schimbat strategia literară, descriind realitatea socială și politică a vremii lor într‑un discurs narativ alegoric. Realismul magic și fantasticul au devenit una dintre mărcile stilului literar al acestei generații.
Romanele care l‑au consacrat pe Antônio Torres ca pe unul dintre marii scriitorii brazilieni sunt "Um Cao Univando Para a Lua" ("Un câine urlând la lună"), "Essa Terra" ("Acest pământ") și "Balada da Infancia Perdida" ("Blues pentru o copilărie pierdută" ).
Parabolă inversă a fiului risipitor, cu accente autobiografice, "Acest pământ", romanul cel mai tradus al lui Antônio Torres, a apărut în 1976. Fiul cel mai mare al unei familii cu doisprezece copii, o legendă în partea locului, revine după zeci de ani în satul natal. Dar bărbatul se întoarce doar pentru a‑și lua viața. Din acest punct al narațiunii, tot restul, povestit din perspectiva fratelui său mai mic, ne descoperă faptul că orașul‑miraj nu e neapărat spațiul unui trai fericit și lipsit de griji. Nebunia, relațiile complexe între părinți și copii, chemarea pământului, tema migrării și a exodului spre oraș formează coloana vertebrală a acestui roman cu accente céliniene.
(Prezentarea preluată de pe libris.ro)
𝐂𝐞 𝐬𝐩𝐮𝐧 𝐨𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐳𝐚𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐁𝐨𝐨𝐤𝐬, 𝐭𝐞𝐚 & 𝐦𝐨𝐫𝐞?
📖IRINA MARKOVITS:
„Cred că în ADN-ul meu se amestecă rafturile de cărți cu umerașele de haine. Mai am și acum – ascunsă pe undeva, pe un raft – prima ediție din “Legendele Olimpului”: tocită, cu pagini “cu urechi”, dar știută din scoarță în scoarță.
În bibliotecile mele stau și cărți despre istoria modei și a costumului, enorm de multă beletristică (cele două biblioteci au devenit neîncăpătoare, cărțile acum se înghesuie pe pervazurile ferestrelor, stau turnuri lângă noptiera și înlocuiesc o măsuță de cafea), câteva albume de fotografie, altele despre pictura flamandă, apartamente pariziene boeme și vile romantice din Toscana.
Dacă nu aș lucra în industria modei, aș deschide o cafenea-ciocolaterie-ceainărie-librărie cu program non-stop, din care lumea să nu mai plece. Ar fi o variantă lumească a Paradisului lui Borges, în combinație cu ciocolateria Juliettei Binoche…! Până atunci însă mi-ar plăcea să ne întâlnim o dată pe lună, la clubul de lectură.”
📖VERONICA ȘTEFAN
„Dacă am ajuns să visez biblioteci pe malul mării și faptul că pregăteam o lasare de carte pentru dragul de Nichita Stănescu (și vorbeam cu el la telefon!), atunci cred că am repere pentru nevoia mea organică de cuvânt.
În iureșul în care trăiesc, am un singur regret autentic: absența timpului de altădată pentru lectură. Clubul Books, tea & more încearcă să îmi îndulcească acest regret, ceea ce vă doresc și vouă, celor care vă propuneți să citiți mai mult!”
🎈Vă invităm să vă alăturați discuției noastre și să petrecem împreună două ore magice pe tărâmul cărților!
Advertisement
Event Venue & Nearby Stays
Lente Caffe, Strada Arcului 8, 021033 București, România,Bucharest, Romania