Bizets store opera i orkesterformat

Tue Nov 09 2021 at 07:30 pm to 09:30 pm

Universitetets Aula | Oslo

Det Norske Kammerorkester
Publisher/HostDet Norske Kammerorkester
Bizets store opera i orkesterformat
Advertisement
Det er de store følelsene vi trekker frem i denne konserten. Samtidig er det et musikalsk vitnesbyrd om hvor forskjellig emosjoner kan beskrives i musikken ut fra tid, sted og rom. Mens Bizet gir sin Carmen hele det musikalske følelsesregisteret, med alt hva orkester og sangere har å by på, må Haydn 100 år tidligere sies å være noe mer følelsesmessig påholden i det som var hans ’Sturm und Drang’-periode. Samtidig er vel dette trekk vi kan nikke gjenkjennende til, når vi på vår reise gjennom Europa opplever de to landenes ulikhet den dag i dag.
Men vi skal vokte oss vel for å si at de musikalske kvalitetene følger de samme parametere. Fader Haydn anses som den moderne symfoniens far, og hans symfoni nr. 52 er den siste i rekken av dem som regnes som hans ’Sturm und Drang’-periode. Symfonien er full av liv – brå kast og vendinger i temaene, store dynamiske kontraster, men også vakre melodiføringer og sorgtunge sidetemaer.
Til å komplementere symfonien har kveldens kunstneriske leder og solist Alexander Sitkovetsky plukket frem Haydns fiolinkonsert nr. 3. Det spesielle med denne er at notene ikke ble funnet før i 1949 i klosteret Melk. Senere ble det også funnet en annen utgave av konserten i Marcello-museet i Venezia, og det er denne utgaven vi her spiller.
Bizets Carmen sies å være den mest spilte operaen gjennom tidene. Kveldens versjon er en suite basert på operaen, men omarbeidet for strykere, pauker og slagverk. Det er et fyrverkeri av et arrangement som vil få deg til å glemme savnet av så vel toreadorer som Carmen selv. Her kommer melodiene på løpende bånd, gjerne også blandet i hverandre, og slagverket løfter frem de rytmiske elementene så du knapt vil klare å sitte stille i stolen.
Medvirkende
Alexander Sitkovetsky, kunstnerisk leder / solist
Program
Julia Adolphe: Kilo, Kilo fra Star-Crossed Signals for strykekvartett
Joseph Haydn: Symfoni nr. 52
Joseph Haydn: Fiolinkonsert nr. 3 i A-dur
George Bizet / Rodion Schedrin: Carmen suite for strykere, pauke og slagverk
Foreløpig gjennomføres alle konserter med redusert kapasitet for å imøtekomme smittevernkrav. Dette gjør at det er svært få ledige billetter til de konsertene som inngår i abonnement. Vi har derfor satt opp to konserter på samme dag, kl. 15:30 og kl. 19:30 for å øke kapasiteten og antall billetter i salg.
Billetter
https://www.ticketmaster.no/event/det-norske-kammerorkester-med-alexander-sitkovetsky-billetter/672867
Bilde: Vincy Ng
Advertisement

Event Venue & Nearby Stays

Universitetets Aula, Karl Johans gate 47, 0162 Oslo, Norway, Oslo, Norway

Tickets

Discover more events by tags:

Music in OsloEntertainment in Oslo

Sharing is Caring: