Advertisement
𝐈𝐧𝐟𝐨 & 𝐩𝐥𝐚𝐭𝐚 ➡️ https://bit.ly/3YXLDBu📍 Cursul se va desfăşura săptămânal, în zile de miercuri, în intervalul 19:00-21:00.
📍 Date desfăşurare curs: 8, 15 şi 22 ianuarie.
„Adevărata călătorie este cea interioară” Rainer Maria Rilke
Te invităm într-o călătorie de 3 zile prin interiorul tău, pe autostrada sistemului nervos: nervul vag. Cuvântul care îi dă numele celui mai lung nerv din corpul nostru,“vagus”, provine din limba latină, unde înseamnă literalmente „rătăcire”. Nervul Vag sau nervul pneumogastric, cum mai este denumit, inervează atât plămânii, cât şi stomacul. Practic, cel de-al zecelea şi cel mai lung nerv cranian, rătăceşte prin interiorul corpului nostru dinspre meninge şi meatul acustic extern către sistemul gastrointestinal şi către inimă, prin faringe şi laringe.
Şi nu, nu este un curs de anatomie ci unul practic despre cum putem să ne împrietenim cu nervul vag al propriului corp, utilizând tehnicile teoriei polivagale dezvoltate de Stephen Porges, teorie explicată prin exerciţii practice de imagerie ghidată, meditaţie şi incursiune interioară de către Deb Dana, psiholog clinician şi consilier de specialitate în traumă.
„Odată ce înţelegem cum funcţionează sistemul nostru nervos, putem lucra cu el şi astfel învăţăm cum să accesăm o resursă biologică interioară, care este întotdeauna prezentă şi disponibilă pentru a ne ghida către starea de bine”, ne învaţă Deb Dana.
Emoţiile, trăirile interioare, sistemul de implicare socială încep cu narativul propriu despre cine suntem şi cum privim lumea din jurul nostru. Totuşi, în spatele lor există ceva mai puternic, care funcţionează autonom şi care ne ghidează reacţia sau răspunsul în trei posibile direcţii:
➡️ Conectare şi îmbrăţişare a experienţei
➡️ Mobilizare protectivă prin luptă sau fugă
➡️ Salvare prin deconectare şi imobilizare
Aminteşte-ţi o situaţie recentă, în care o ceartă sau o activitate solicitantă a declanşat o emoţie negativă intensă de furie, frică sau chiar panică. Care este reacţia sau răspunsul pe care l-ai avut în acel moment: ai păstrat conectarea cu Sine şi cu celălalt? Te-ai “luptat” sau ai ieşit intempestiv din situaţie? Te-ai simţit imobilizat, încremenit fără să întrevezi o portiţă de ieşire din situaţia curentă?
Reacţia automată sau răspunsul ales în situaţia amintită, va indica în care parte a nervului vag, vă aflaţi în acel moment, respectiv: ventral (menţine conectarea şi permite accesul la cortexul prefrontal), simpatic (specific răspunsului la stres „fight or flight“) sau dorsal (încremenire sau freeze).
Cu toate că nu putem controla funcţionarea autonomă a nervului vag, practicile teoriei polivagale ne pot atrena capacităţile de vindecare interioară pentru a ne conecta în siguranţă cu noi înşine şi cu lumea în care trăim.
Stresul de zi cu zi, ce apare frecvent ca o ameninţare la adresa vieţii, ne dezechilibrează sistemul nervos şi ne împiedică să trăim o stare de echilibru interior, o stare de bine. Teoria revoluţionară polivagală ne arată însă că avem capacitatea interioară de a regla funcţionarea sistemului nervos cu ajutorul nervului vag.
Ce vei învăţa în acest curs:
➡️ Neurobiologia nervului vag şi modul său de funcţionare
➡️ Cum să ne “acordăm” cu ceea ce se întâmplă în propriul corp folosind neurocepţia
➡️ Tehnici de reglare a intensităţii emoţiilor folosind frâna vagală
➡️ Cum să recunoaştem semnalizatorii interni de siguranţă sau pericol
➡️ Conectarea cu noi înşine, cu ceilalţi şi cu lumea în general prin modularea funcţionării sistemului nervos
𝐈𝐧𝐟𝐨 & 𝐩𝐥𝐚𝐭𝐚 ➡️ https://bit.ly/3YXLDBu
𝐋𝐞𝐜𝐭𝐨𝐫: 𝐀𝐥𝐢𝐧𝐚 𝐂𝐨𝐬𝐭𝐚𝐜𝐡𝐞
𝐃𝐚𝐭ă î𝐧𝐜𝐞𝐩𝐞𝐫𝐞: 𝟖 𝐢𝐚𝐧𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟓
𝐎𝐫ă 𝐜𝐮𝐫𝐬: 𝟏𝟗:𝟎𝟎
𝐍𝐮𝐦ă𝐫 𝐚𝐭𝐞𝐥𝐢𝐞𝐫𝐞: 𝟑
𝐓𝐢𝐩: 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐚𝐜𝐭𝐢𝐯
𝐂𝐨𝐬𝐭: 𝟑𝟑𝟎 𝐝𝐞 𝐥𝐞𝐢 (𝐭𝐨𝐭𝐚𝐥 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝟑 î𝐧𝐭â𝐥𝐧𝐢𝐫𝐢)
𝐋𝐨𝐜: 𝐁𝐝. 𝐃𝐚𝐜𝐢𝐚, 𝐧𝐫. 𝟕𝟖, 𝐂𝐚𝐬𝐚 𝐆𝐞𝐧𝐞𝐫𝐚𝐥 𝐇𝐞𝐧𝐫𝐢 𝐂𝐢𝐡𝐨𝐬𝐤𝐢
Advertisement
Event Venue & Nearby Stays
Bulevardul Dacia, Nr 78, 020061 Bucureşti Sectorul 2, Romania, Bulevardul Dacia 70, 020061 București, România,Bucharest, Romania
Tickets