Altstaedt, Kadesha, Balog...

Thu Jul 22 2021 at 07:30 pm to 10:30 pm

BMC - Budapest Music Center | Budapest

BMC - Budapest Music Center
Publisher/HostBMC - Budapest Music Center
Altstaedt, Kadesha, Balog... Műsor:
Koppel: Tarantella
Kelemen Barnabás (hegedű); Joó Szabolcs (marimba)
Mozart: e-moll hegedű-zongora szonáta (K. 304)
Jonian Ilias Kadesha (hegedű); Csalog Gábor (zongora)
Bartók: Ady-dalok, op. 16
Horti Lilla (szoprán); Balog József (zongora)
Bartók: C-dúr zongoraötös (BB 33)
Kelemen Barnabás, Vilde Frang (hegedű); Kokas Katalin (brácsa); Nicolas Altstaedt (cselló); Alexander Lonquich (zongora)
A kortárs dán szerző, Anders Koppel a progresszív rockzenétől szimfonikus és versenyművekig, színházi és filmzenéig rengeteg műfajban mozog otthonosan: a Joó Szabolcs és Kelemen Barnabás előadásában hallható Tarantellája színes, kifinomult, virtuóz mű, valódi kamarazene. Csakúgy, mint Mozart egyetlen moll hangnemű hegedűszonátája, az a darab, amelyet édesanyja halálát követően komponált 1778 tragikus párizsi nyarán (a művet két kivételesen érzékeny művész, Jonian Ilias Kadesha és Csalog Gábor előadásában hallhatjuk). A koncert második felében aztán két, ritkán hallható Bartók-darab szólal meg. Az ének- és zongoraszempontból egyaránt rendkívüli kihívásokat támasztó Ady-dalok Bartók életművének egyik legkülönösebb ciklusa. A rejtőzködő természetű zeneszerző kevés művében nyílt meg a világ felé olyan mértékben, mint ezekben a dalokban. „Ha költő lettem volna, ezeket a verseket én írtam volna” – olvassuk Bartók egyik levelében. Amíg az Ady-dalok Bartók érettkori, progresszív művei közé tartoznak, a koncert záró számaként elhangzó C-dúr kvintett fiatalkori kompozíció. A Liszt-, Brahms-, Richard Strauss-hatásokat magyaros elemekkel vegyítő, lenyűgözően intenzív, 1903-as kompozíciót három évvel ezelőtt rögzítette lemezen a Kelemen–Frang–Kokas– Altstaedt–Lonquich kvintett, és felvételük elnyerte a Gramophone és a BBC Music Magazine díját is. Most végre élőben is hallhatjuk tőlük a művet.
A Zeneakadémián és a BMC-ben rendezett koncertek előtt Fazekas Gergely zenetörténész tart műismertető előadást a hangversenyek kezdési időpontja előtt egy órával.
A műsorváltozás jogát fenntartjuk.
Az rendezvény védettségi igazolvánnyal látogatható.
A helyszínen maszk használata kötelező.

Event Venue & Nearby Stays

BMC - Budapest Music Center, Mátyás u. 8., Budapest, Hungary, 1093, Budapest, Hungary

Tickets

Discover more events by tags:

Concerts in Budapest

Sharing is Caring: