A Magyar Transzperszonális Egyesület VI. Konferenciája

Fri Nov 19 2021 at 10:00 am

Hotel Benczúr | Budapest

Magyar Transzperszon\u00e1lis Egyes\u00fclet
Publisher/HostMagyar Transzperszonális Egyesület
A Magyar Transzperszon\u00e1lis Egyes\u00fclet VI. Konferenci\u00e1ja
Advertisement
Magyar Transzperszonális Egyesület VI. Konferenciája
Budapest 2021. november 19. péntek
A létezés kibontakozó lehetősége: a közösség
Az új típusú közösség pszichológiája
Mostanában sokszor teszik fel a kérdést különböző társadalomtudományok képviselői: milyen összefüggés van a társadalom működése és az emberek növekvő feszültsége között?
Az egyre korábbi életszakaszban megjelenő stressz-betegségek, az elidegenedés elmélyülése, az emberi kapcsolatok elsivárosodása, a növekvő kontrolligény – mind a személyes jól-lét ellen hatnak.
A konferencia tárgya maga a közösség, amely óriási változáson megy át napjainkban.
Hagyományos formája azt jelentette, hogy tagjainak hasonló a gondolkodása, a megnyilvánulása, és a bizalom jelen van egymás iránt. Az egyes ember élete ezer szálon simult bele a nagycsalád és a falu életébe, kiszámítható és elvárható volt a többiek viselkedése. Így nyújtotta a közösség a túlélés biztonságát tagjainak.
A XIX. sz. közepére Magyarországon is véget ért ez a korszak, a hagyományos közösség megszűnt – elindult a társadalom teljes átalakulása.
Ahogy a modern korban az individualitás tömegessé vált, a közösség emberek halmazává forgácsolódott, lassan a közösség eszménye is illúzióvá foszlott. Erre is válaszul új csoportosulás jelent meg a tőkéhez kapcsolódó munkahelyeken: a szervezet. Ennek működése, gazdasági jelentősége miatt, hamar a pszichológiai vizsgálatok középpontjába került. Ezek nyomán láthatóvá vált, hogy ha emberek pusztán együtt vannak, az nem tudja betölteni azt a szerepet életükben, mint egy valódi közösség. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy a biztonság érzete jelentősen csökken, ebben a hiány állapotban egyre több tünet észlelhető: a stressz-betegségek növekvő mértéke, valamint a világ számos pontján megjelenő társadalmi krízisek.
Az elidegenedés mélysége nem csak az egymással, hanem a természettel való kapcsolatunkban is tükröződik: az ökológiai válság 48. évében járunk.
Ez a felismerés sokakat cselekvésre, változtatásra inspirált.
A 2000-es években egy újfajta közösségi modell kezdett elterjedni, ahol az együttműködés szándékolt és gondozott, amelyben az embernek lehetősége van a fejlődésre, sőt néhol a gyógyulásra is. A személyes határoknak nem kell feloldódni a közösségben, úgyis élvezheti az együttes létezés előnyeit. Másfelől az egyén számára a közösség bizalomteli légköre és biztonságos keretrendszere kibontakozást nyújt.
A konferencia előadásai sokszínűen bemutatják azokat az intrapszichés folyamatokat is, amik az új típusú közösségek kialakulásához illetve megerősödéséhez szükségesek. Különös hangsúlyt helyezünk a személyiségfejlődés és a özösségfejlődés kölcsönhatására.
A résztvevők többek között meghallgathatják Pál Feri atya, S. Nagy Zita és Orosz Katalin előadását.
A konferencia szerkezete is illeszkedik a témához: délelőtt és délután egy-egy kiscsoportokban zajló beszélgetés követi az előadásokat.
A 2019 évi konferenciánkon úgy találtuk, hogy ez a munkamód teret ad a résztvevőknek arra, hogy a témánkhoz fűződő gondolataikat megosszák egymással, és a kibontakozó párbeszédben jobban megértsék a témát is. Így a tudás is elmélyül, az aktív részvétel és a különböző kapcsolódások pedig jótékony hatást gyakorolnak a személyes kollegiális kapcsolatok alakulására, a fokozatosan bontakozó közösségekre.
Részletes program és belépési lehetőségek szeptemberben.
Advertisement

Event Venue & Nearby Stays

Hotel Benczúr, Benczúr u. 35., Budapest, Hungary, 1068, Budapest, Hungary

Discover more events by tags:

Business in BudapestConferences in Budapest

Sharing is Caring: