Úriemberek (The Gentlemen; 2019)

Mon Oct 25 2021 at 07:00 pm to 11:00 pm

Müpa Budapest | Budapest

M\u00fcpa Budapest
Publisher/HostMüpa Budapest
\u00dariemberek (The Gentlemen; 2019)
Advertisement
Guy Ritchie-től mindenki azt várja, hogy „ricsis” legyen. Hogy minden filmjében ott kísértsen A ravasz, az agy és a két füstölgő puskacső, vagy éppen a Blöff. Csakhogy a Blöff óta két évtizednyit változott a világ. Annak idején kedélyesen göcögtünk az al- és félvilág mesterkedésein abban a boldog tudatban, hogy mindez elég távol van békés polgári életünktől. Ez a törvényen kívüliek világa. Az Úriemberek elegánsabb és nyugtalanítóbb: a bűn itt a törvény felett állók úri passziója.

A kritikusok vegyesen fogadták a filmet. Talán csak abban értettek egyet, hogy a színészi alakítások - Matthew McConaughey, Charlie Hunnam, Henry Golding, Michelle Dockery, Jeremy Strong, Colin Farrell és Hugh Grant - kiemelkedőek. Volt, aki úgy gondolta, Guy Ritchie nem mond semmi újat, volt, aki éppen a régi filmjeit sírta vissza. Kétségtelen, hogy ebben a filmben is felvonul a szokásos menazséria: az Agy, a Bunyós, a Kínai, a Zsidó, a Lord, az Orosz… Csakhogy már nem a lent lévők történetét látjuk. A két Amerikából érkezett nagymenő - Mickey és Matthew - rangos egyetemeken végzett. A bűnsegédi bűnrészesek között angol arisztokraták, orosz oligarchák tűnnek fel. Az átverések, brutalitások és válogatott cselszövések mögött felsejlik egy másfajta Nagy-Britannia képe. Az Úriemberek olykor átfordul gyilkos szatírába. Vagy éppen öniróniába, hiszen a történetet egy nyomozó újságíró forgatókönyvként tárja elénk. És rajta keresztül megmutatkozik a média természete is. Egy pillanatra talán el is gondolkodunk: vajon a hírgépezet nem vált-e napjainkra a showbiz megkülönböztethetetlen részéve? Vicces, de fölöttébb elgondolkodtató film. Érdemes róla beszélgetni.
Angol nyelven, magyar felirattal.
A vetítést megelőző és az azt követő beszélgetés magyar nyelven zajlik.
//
Everyone expects Guy Ritchie to be Guy Ritchie. For every film to be like Lock, Stock and Two Smoking Barrels and Snatch. Except in the two decades that have passed since Snatch, the world has changed. At the time, we happily cheered on on the machinations of the underworld and the demi-monde, safe in the knowledge that it was miles away from our peaceful everyday lives. Those films depicted the world of people outside the law. The Gentlemen is more elegant and unsettling: here, crime is a gentlemanly pursuit of those who are above the law.

The film received mixed reviews from critics. Perhaps the only thing they could agree on was that it was a stellar cast, featuring Matthew McConaughey, Charlie Hunnam, Henry Golding, Michelle Dockery, Jeremy Strong, Colin Farrell and Hugh Grant. Some felt that Guy Ritchie had nothing new to say, while others looked wistfully back to his older films. There is no doubt that the film contains all the usual subjects: The Brain, the Thug, the Chinese, the Jew, the Lord, the Russian... Yet this is not a story about lowlifes. Two big fish - Mickey and Matthew - arrive from America after graduating from prestigious universities. Their accomplished accomplices include English aristocrats and Russian oligarchs. Behind the scams, brutality and assorted intrigues, a different kind of image of Britain emerges. At times, The Gentlemen resembles a murderous satire. Or a self-mocking tale, given that the story is presented to us as a screenplay by an investigative journalist. Through which the nature of the media is also revealed. It might just make you think for a moment: in the present day, hasn't the news machine become utterly indistinguishable from a part of showbiz? It is a funny yet above all thought-provoking film. Worthy of discussion.
In English, with Hungarian subtitles.
The discussions before and after the screening are conducted in Hungarian.

///
A Müpa social media házirendje:
https://www.mupa.hu/kozossegi-mediafeluleteinkre-vonatkozo-szabalyok
https://www.mupa.hu/en/social-media-policies
Advertisement

Event Venue & Nearby Stays

Müpa Budapest, Komor Marcell utca 1., Budapest, Hungary

Tickets

Discover more events by tags:

Entertainment in Budapest

Sharing is Caring: