Å tenke som en forbryter. Gaute Heivoll og Victoria Kielland

Fri Nov 05 2021 at 07:00 pm to 08:00 pm

Litteraturhuset | Oslo

Litteraturhuset
Publisher/HostLitteraturhuset
\u00c5 tenke som en forbryter. Gaute Heivoll og Victoria Kielland
Advertisement
Det var noe ynkelig over det hele. Noe skamfullt. Man kjente det jo et sted dypt i hjertet. Sin egen utrøstelige skam.
Gaute Heivolls roman Forklaringen er basert på en virkelig hendelse i Kristiansand i 1967, hvor en 15 år gammel jente ble funnet drept i skogkanten. Mens saken sakte vikles opp, dukker det stadig opp nye spørsmål knyttet til etterforskningen, til lokalmiljøet rundt og til gjerningspersonen. Hva skjedde faktisk, og hva betyr det egentlig å være en morder?
I Victoria Kiellands roman Mine menn er det liten tvil om hvem som er morderen: Hovedpersonen er Belle Gunness, født Brynhild Paulsdatter Størsetjare i Selbu i 1859, som utvandret til USA og ble en av landets mest kjente (antatte) kvinnelige seriemordere. Men som Forklaringen er Mine menn en fiksjonalisert versjon av de historiske hendelsene, hvor utforskningen først og fremst er psykologisk, og viser fram forbryternes menneskelige så vel som umenneskelige sider.
Victoria Kielland debuterte i 2013 med kortprosasamlingen I lyngen, som hun ble nominert til Tarjei Vesaas-debutantpris for. Siden har hun utgitt to romaner, Dammyr og Mine menn, som begge har høstet store lovord. Gaute Heivoll har skrevet både romaner, noveller, dikt og barnebøker siden debuten Liten dansende gutt i 2002. Han har vunnet en rekke priser, blant annet Brageprisen for romanen Før jeg brenner ned.
Nå møter Heivoll og Kielland forfatterkollega Eirik Ingebrigtsen til samtale om skyld og ansvar, fiksjonalisering av historiske mord, og det komplekse i forbryteres sinn.
Foto: Julia Marie Naglestad / No comprendo og Paal Audestad / Tiden
Advertisement

Event Venue & Nearby Stays

Litteraturhuset, Wergelandsveien 29, Oslo, Norway

Tickets

Sharing is Caring: