Advertisement
ΤΑ ΧΑΛΚΙΝΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥΚυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Τα χάλκινα πνευστά στη Μικρά Ασία, την Πόλη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου
Πολύ πριν ανακαλύψουµε τον Γκόραν Μπρέκοβιτς στον "Καιρό των τσιγγάνων" και κυρίως στο «Underground» µε τους ξέφρενους ήχους και τη συναισθηµατική φόρτιση που δηµιουργούν τα χάλκινα στα χέρια τον Σέρβων τσιγγάνων, λίγο πολύ γνωρίζαµε τα ακούσµατα από ντόπιες κοµπανίες τις οποίες συναντούσαµε σε κάθε επίσκεψη στα µέρη της Κεντρικής και ∆υτικής Μακεδονίας ή της Λέσβου.
Ήχοι διθυραµβικοί, µελωδικοί, γοητευτικοί, στιβαροί, επιβλητικοί και έντονοι, βγαλµένοι από τα δικά µας χάλκινα, είναι οι ελληνικές brass - bands.
Οι µπάντες µε τα χάλκινα που µέχρι σήµερα θωρούσαµε ότι υπήρχαν µόνο στη ∆υτική και Κεντρική Μακεδονία και µάλιστα τις δεχόµαστε µε δυσκολία, γιατί θεωρούσαµε ότι ταιριάζουν περισσότερο στους βόρειους γείτονες, τώρα σύµφωνα µε καινούριες µουσικολογικές έρευνες, βασισµένες σε παλιές φωτογραφίες και δισκογραφικές µαρτυρίες, στις αρχές του αιώνα, εντοπίζονται στην Πόλη (µέχρι το 1922), στην Προποντίδα, στα αστικά κέντρα της Μ. Ασίας και ιδιαίτερα στη Σµύρνη.
Τα χάλκινα ήταν η τυπική κοµπανία του Ανατολικού Αιγαίου και ιδιαίτερα στη Λέσβο, όπου τα «φυσερά», όπως τα έλεγαν, ήταν το τοπικό οργανικό σχήµα µέχρι πριν από λίγες δεκαετίες.
Στη Λέσβο πριν από 40-50 χρόνια ένα πλήρες σχήµα µε φυσερά έπρεπε να περιλαµβάνει µια κορνέτα, ένα-δύο τροµπόνια, ένα ευφώνιο, ένα κλαρίνο, ένα βιολί, ένα κρουστό γκραν-κάσα. Αυτό το σχήµα αποτελεί µια µουσικά συµπληρωµένη, απαραίτητη για να κλείσουν τη δουλειά οι µουσικοί σ' ένα γάµο ή πανηγύρι - "χωρίς τροµπόνι δεν πήγαινες σε δουλειά".
Τα φυσερά είχαν έντονη παρουσία στη Λέσβο έως το τέλος του δευτέρου παγκοσµίου πολέµου αλλά και στα γειτονικά νησιά Σάµο και Χίο. Τα τελευταία χρόνια τείνουν να εξαφανισθούν όλα τα πνευστά, τα οποία φαίνεται ότι δεν εξυπηρετούν πλέον αισθητικά και λειτουργικά το σύγχρονο λαϊκό ρεπερτόριο. Η ένταση τους, το κύριο πλεονέκτηµά τους, που τα έκανε αναγκαία στους εξωτερικούς χώρους (στη Λέσβο) έχει αντικατασταθεί στις µέρες µας από τα µεγάφωνα.
Κείμενο
∆ΗΜΗΤΡΗΣ Α. ΤΣΙΠΛΑΚΟΥΛΗΣ
Συμμετέχουν :
Παναγιώτης Βέργος - σαντούρι
Κώστας Καλδέλης - τραγούδι
Νίκος Χρυσούλης - τούμπα
Αντώνης Κεραμιδάς - ακορντεόν
Ιγνάτης Σιμενής - τρομπέτα
Χρήστος Χάρης - κλαρίνο
ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
έναρξη 14.30
επιβάρυνση θεάματος 5 ευρώ/άτομο
Κρατήσεις: 210-44.44.030
«Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης»
Λεωφόρος Δεκελείας 20,
Νέα Φιλαδέλφεια
http://www.peran.gr
Advertisement
Event Venue & Nearby Stays
ΠΕΡΑΝ το καφέ αμάν της πόλης - αυθεντική σελίδα, Λεωφόρος Δεκελείας 20, 143 43 Νέα Χαλκηδόνα, Ελλάδα,Filadelfia, Attiki, Greece, Peristérion